incident u markuševcu

Pernar napravio kaos na presici, Tomašević: Koliko apartmana imate?!

12.09.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet prekinuli su konferenciju za medije na otvaranju Doma za starije osobe u Markuševcu nakon što je na nju upao bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, kao i Josip Juretić, čovjek koji je želio biti kandidat za predsjednika države na posljednjim izborima, tvrdeći da je novinar

Nakon otvorenja doma i uvodnih riječi, Dinka Živalj, glasnogovornica Grada, dala je mogućnost novinarima da postavljaju pitanja, a onda se u priču najprije uključio Pernar, potom i Juretić.

Pernar je ustvrdio da je Tomašević lagao građanima kada je rekao da neće sklapati nove ugovore s poduzetnikom Petrom Pripuzom, a prema njegovim riječima, sklopio ih je više nego što ih je bilo prije. Tomašević mu je pokušao odgovoriti, ali Pernar mu je konstantno upadao u riječ.

Ivan Pernar opet napravio incident na presici Tomislava Tomaševića Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

'Lagali ste građane i oko Jakuševca', ustvrdio je Pernar, na što ga je Tomašević upitao koliko ima apartmana u svom vlasništvu.

'Kada ste dolazili na konferencije Milanu Bandiću, Andreju Plenkoviću? Izađite. Ne može se odvijati konferencija za medije dok ste vi ovdje. Ja neću ovo dozvoliti, ovakav cirkus od presice neću dozvoliti. Da ja odgovaram, da vi mene prekidate. Da imate performans s bivšim zastupnikom Pernarom koji ima tri apartmana. Tek se sada počeo pojavljivati na konferenciji za medije nakon što smo najavili povećanje paušala za iznajmljivanje koje je sramotno malo - 40 eura u Gradu Zagrebu po krevetu godišnje je porez za iznajmljivača apartmana", poručio je Tomašević.

Nakon njega uključio se Juretić setom od sedam, osam pitanja, tvrdeći da na to ima pravo.

'Ovo je performans. Ovo ste dogovorili s Pernarom. Neću vam odgovarati na pitanja jer mi ne date odgovoriti', rekao je Tomašević.

Pernar je već prije napravio istu stvar kada je 29. kolovoza upao na presicu i ometao gradonačelnika Tomaševića koji je tada otvarao kružni tok na Trešnjevci.

Prije nego li je došlo do incidenta, gradonačelnik je kazao kako mu je drago da je konačno završena priča oko gradnje doma koja traje 17 godina.

'Natječaj za projekt pokrenut je 2006., a godinu kasnije počelo je projektiranje. Od projektiranja do realizacije prošlo je 16 godina. Bilo je puno problema oko toga. Cijena doma je devet milijuna eura i može primiti 92 korisnika, od toga 12 za oboljele od Alzheimerove bolesti. Razlog zbog kojeg se projekt porađao toliko dugo je novac, a imali smo čak i požar. Više se objekti neće raditi po ovom modelu koji je započela bivša vlast, a to je da Holding gradi objekte, a onda ih Grad uzima u desetogodišnji najam. Otplatit ćemo ovaj dom, ali se više neće graditi na ovaj način', kazao je Tomašević i dodao da traže zemljište za dom na zapadu grada.

Presica gradonačelnika Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Istaknuo je da će se zamolbe za smještaj u dom započeti primati od sljedećeg ponedjeljka. Dodao je da su kao gradska uprava odlučili da se cijene u domovima za starije neće dizati unatoč tome što generiraju gubitke i to se pokriva iz proračuna.

'Jedan od uvjeta za dobivanje doma bit će desetogodišnje prebivalište u Zagrebu. Ako bude više kapaciteta i to se ne popuni, onda možemo popunjavati iz drugih županija. Cijene će biti od 524 do 676 eura. To su najjeftinije cijene za domove za starije u Hrvatskoj', kazao je Tomašević.