bez akreditacije

Tomašević održao konferenciju za medije, Pernar ostao ispred vrata i pozvao policiju

19.09.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, otvorio je savjetovalište za demenciju u Domu zdravlja Zagreb – Istok. Riječ je o projektu koji se prvi put provodi u Gradu Zagrebu te osigurava poboljšanje kvalitete života oboljelih od demencije i njihovih obitelji. Savjetovalište je dostupno svim građanima i građankama Zagreba bez uputnice, uz prethodnu najavu

Prije početka same konferencije za medije pred Dom zdravlja stigao je i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar. Pozvao je i policiju jer ga nisu pustili u Dom zdravlja bez novinarske akreditacije. Podsjetimo, Pernar je na posljednje dvije presice izazvao incidente, a posljednja konferencija za medije zbog njega je i prekinuta.

Tomašević je kazao da je puno buke izazvao projekt Jarun Panorama kod remetinečkog rotora te da se sada radi revizija urbanističkih planova uređenja (UPU), a koje je usvojilo pet posljednjih saziva Skupštine Grada Zagreba.

'Tu se nije uvijek vodilo javnim interesom, što je vidljivo u mnogim naseljima s manjkom društvene infrastrukture', kazao je Tomašević.

Naveo je da je detektirano desetak UPU-a koji su popravljivi izmjenama jer investitori nisu otišli toliko daleko u izvedbi, ali i da su nađena četiri koja su nepopravljiva: Savski park - istok, Savski park - zapad, Savska - Šarengradska sjever i jug.

'Oni su trenutno u savjetovanju u vijećima gradskih četvrti i trebali bi ići na sljedeću sjednicu Skupštine, nakon čega ide po zakonu propisana procedura, koja će trajati najmanje šest mjeseci, a konačni cilj nam je da ih stavimo izvan snage kako bismo mogli izraditi nove i da bi se izgrađenost stavila u gabarite. Svi ti UPU-i usvojeni su prije 15 godina', kazao je Tomašević.

Dodao je da se prva dva nalaze pored projekta Jarun Panorama te imaju dosta veliku izgrađenost, čak i za nebodere do 25 katova. Naveo je da nije gradnja sama po sebi problem, ali da ona mora biti prilagođena komunalnoj i prometnoj infrastrukturi.

'Po ovim planovima investitori uglavnom nisu postupali, ali i tu ima iznimaka. Tako je za UPU Savska - Šarengradska sjever za hotel proveden arhitektonski natječaj pa će to biti realizirano. Međutim imamo i veliki neboder koji je u visokoj fazi i to ćemo pokušati staviti pod kontrolu. Neki neboderi u Savskoj ulici planirani su tako da imaju i po 40 katova. Pokušajte zamisliti što to znači za komunalnu i prometnu infrastrukturu. Takav urbanizam moramo staviti pod kontrolu. Nije ideja spriječiti gradnju, ali gradnja mora biti primjerena', kazao je Tomašević.

  • +3
Tomašević otvorio savjetovalište za demnciju Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL