radnička fronta

Peović: Ova vlada daje pomoć samo uoči izbora

06.04.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Radnička fronta u subotu je predstavila svoj program uoči parlamentarnih izbora u kojem se zalažu za smanjenje radnog tjedna na 35 sati, obvezna dva slobodna dana u tjednu, reindustrijalizaciju zemlje i uvođenje posebnog poreza za 1 posto najbogatijih kućanstva

"Radnička fronta će, ako bude u poziciji, donijeti korjenite izmjene Zakona o radu, poput smanjenja tjednog radnog vremena s 40 na 35 sati, obvezna dva dana odmora, regulacije agencijskog rada i smanjenja broja sklopljenih ugovora na određeno vrijeme", izjavio je nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici Denis Geto na konferenciji za medije. U programu Radničke fronte su i podizanje prosječne mirovine na 58 posto prosječne plaće, određivanje dostojanstvene plaće i mirovine na osnovu troškova života te povećanje radničke kontrole u poduzećima.

"Radnici su zainteresirani više od ikoga da poduzeća dobro posluju, da su profiti što veći a time i njihove plaće. Zbog toga treba inzistirati na biranju rukovodećeg osoblja, vetu na otpuštanja te na druge metode koje bi povećale utjecaj radnika", rekao je Geto. Veće plaće i mirovne nisu moguće ako se ekonomija svodi na ovisnost o turizmu, kazao je nositelj liste u šestoj izbornoj jedinici Hrvoje Štefan. Sve dosadašnje vlade, dodao je, odgovorne su za devastaciju tradicionalnih industrijskih sektora, od prehrambene industrije i poljoprivrede do brodogradnje.

  • +5
Radnička fronta predstavljanje u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

"Uz radikalan zaokret u državnoj politici prema brodogradnji, ta se industrija može uzdignuti iz pepela. Mi i dalje imamo vrhunske inženjere, i dalje možemo proizvoditi vrhunske visokospecijalizirane brodove poput polarnih kruzera. No, umjesto toga, Treći maj živi od broda do broda", rekao je Štefan. Osim obnove industrijskog sektora, Radnička fronta predlaže uvođenje poreza na neto bogatstvo.

"To je porez koji bi zahvatio imovinu 1 posto najbogatijih kućanstva, imovinu onih koji ne plaćaju nikakav porez na silne nekretnine i milijune na štednji u bankama", kazao je Štefan. Nositeljica liste u osmoj izbornoj jedinici Katarina Peović istaknula je Italiju kao dobar primjer kad je u riječ o odnosu države prema brodogradnji, s obzirom da je ona 2011.godine, u jeku globalne ekonomske krize, nacionalizirale brodogradilište Fincantieri

"S druge strane, naš bivši ministar Horvat je sustavno radio na tome da zabije zadnji čavao u lijes Uljanika. Mi danas imamo tzv. 'mali Uljanik' koji još uvijek radi dobre brodove, ljudi se žele vratiti jer im je draže živjeti u Puli, ali ova vlada daje pomoć samo uoči izbora", rekla je Peović. Radnička fronta u svom programu traži još i kvote na uvoz stranih radnika, zabranu paralelnog rada u privatnom i javnom zdravstvu te oduzimanje nezakonito stečene imovine.