8. izborna jedinica

Peović: Devastacija javnog dobra na Valkanama 'kreće od HDZ-a'

04.04.2024 u 13:43

Bionic
Reading

Predsjednica i nositeljica liste Radničke fronte u 8. izbornoj jedinici Katarina Peović upozorila je u četvrtak u Puli na devastaciju javnog i pomorskog dobra na Valkanama koja "kreće od HDZ-a", koji je zakonom isključio državu od odgovornosti prema javnom dobru, a drugi to prešućuju

HDZ-a donosi zakon o šumama koji državu isključuje od odgovornosti prema javnom dobru i omogućuje lokalnim šerifima sječu šuma. Tipičan primjer utjecaja krupnog kapitala na javno dobro događa se na Valkanama u Puli te je žalosno da su sve političke stranke prešutjele tu situaciju, upozorila je Peović prozivajući Možemo! koji se "hvali svojim zelenim politikama".

Prozvala je i SDP koji, kako kaže, ne priznaje rezultat održanog referenduma u Puli kada se 9.700 građana izjasnilo protiv izgradnje hotela na Valkanama, a istodobno pozdravlja dolazak tajkuna Dragana Šolaka koji gradi hotel na tom području i koji mu sve to ide u prilog. Ona je prozvala i IDS koji je, dodala je, "devedesetih postavio te kriterije".

Upravo zato, istaknula je, jedino je Radnička fronta stranka koja brani javno dobro i ozbiljno se sukobljava s tim kapitalom.

Peović je podsjetila da je HDZ u samoj završnici 10. saziva Sabora donio "vrlo opasan zakon" odnosno izmjene zakona o šumama koje omogućuju da Grad, bez ikakve kontrole s državne razine, sječe šumu te je u prilog tomu istaknula da su na Valkanama aktivisti radili posao države i sprječavali kapital da osvoji tu šumu.

Radnička fronta je beskompromisna, kakve crne rijeke pravde?

"Država je dopustila Gradu i lokalnom šerifu, u ovom slučaju gradonačelniku Zoričiću, da radi bez doznaka Hrvatskih šuma i sječe šumu. Država je tu morala reagirati, a na kraju su reagirali aktivisti", upozorila je Katarina Peović.

Naglasila je i da Radnička fronta ne pristaje na ničije ucjene. Upravo je to, smatra, jedan od razloga zašto je SDP odlučio izbaciti Radničku frontu iz koalicije, "jer smo beskompromisni i ne mislimo šutjeti".

Član inicijative Walter, Boris Kapuralin istaknuo je da je primjer otimanja javnog dobra u korist tajkuna, kriminalaca i krupnog kapitala upravo slučaj na Valkanama gdje je, kako je rekao, "na vidjelu čitav nakaradni sustav koji manipulira zakonom u svoju korist i radi protiv građana".

"To je HDZ-ov i SDP-ov sustav. Dosta nam je nesposobnih HDZ-ovih ljudi na važnim pozicijama od zdravstva i policije do sudstva. Dosta nam je SDP-ovih kandži i laži da su drugačiji, kakve crne rijeke pravde", zaključio je Kapuralin.