razmjena znanja

Peović o članstvu Hrvatske u CEF-u: Služit će raznim Švaljekicama, Vujčićima i Ćorićima

27.04.2023 u 14:55

Bionic
Reading

Zastupnici su u četvrtak pozdravili članstvo Hrvatske u Centru za razvoj financija (CEF), međunarodnoj organizaciji za razmjenu znanja o upravljanju javnim financijama, osim Katarine Paović (RF) koja je kazala da institucija koja okuplja tehnokrate ne ulijeva povjerenje

„Institucija koja će okupljati financijske stručnjake, tehnokrate, bankare ne ulijeva povjerenje, čini se da je riječ o instituciji koja će služiti raznim Švaljekicama, Vujčićima i Ćorićima”, kazala je Peović u raspravi o prijedlogu zakona o potvrđivanju ugovora o osnivanju CEF-a.

Kaže riječ je o instituciji koja će privilegirani tretman osigurati onima koji su već navikli na privilegije, te koja predstavnici članica osigurava posebne porezne povlastice i imunitet od pravnog postupka čak i nakon prestanka dužnosti.

„Ne možemo podržati osnivanje tijela čiji članovi neće imati nikakav demokratski legitimitet, predlagati reforme koje nisu u interesu društvene većine i pritom uživati imunitet i povlastice”, poručila je Peović u ime Kluba RF-a i HSS-a.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić istaknuo je da je svrha CEF-a promicanje razmjene znanja, pružanje obuke i tehničke pomoći u upravljanju javnim financijama, središnjem bankarstvu i drugim područjima javne uprave između članica.

Članice CEF-a su Bugarska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Moldavija i Rumunjska, te Albanija, Kosovo, Srbija i Turska.

CEF, čiji su prihodi 2021. iznosili 2,5 milijuna eura , financira se od strane svojih članica kroz donacije, a prima i financijsku podršku od EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda.

U savjetodavnom odboru države članice imaju jednog predstavnika, dok u upravnom odboru svaka država članica ima dva predstavnika, u pravilu guvernera središnje banke i ministra financija, rekao je Zrinušić.