Unidentified Aerial Phenomenon Task Force

Pentagonova tajna jedinica za lov na NLO-e izlazi iz sjene, uskoro će dio svojih nalaza pustiti u javnost

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 25.07.2020 22:55
  • Objavljeno 25.07.2020 u 22:55
Američka mornarica kreće u istrage NLO-a

Američka mornarica kreće u istrage NLO-a

Izvor: EPA / Autor: EPA, Screenshot

Unatoč ranijim najavama da će raspustiti nekoć tajni program istrage neidentificiranih letećih objekata (NLO), američko ministarstvo obrane - Pentagon, nastavit će istrage kroz jedinicu poznatu kao Unidentified Aerial Phenomenon Task Force, koja je u nadležnosti američke mornaričke obavještajne službe

Kako piše The New York Times, dužnosnici Pentagona odlučili su pustiti u javnost dio nalaza iz istraga koje su nastale nakon što se određen broj američkih vojnih aviona na svojim misijama u zraku susreo s NLO-ima. Unidentified Aerial Phenomenon Task Force dobio je zadatak 'standardizirati izvještaje' kada su u pitanju viđenja NLO-a i objaviti 'dio' izvještaja u roku od 180 dana nakon što to odobre sigurnosne službe.

Dok se poneki nadaju da će se Pentagon baviti potragom za letjelicama iz drugih svjetova, Pentagonov fokus ostat će usmjeren na otkrivanje letjelica drugih zemaljskih nacija, osobito onih koje bi mogle ugroziti američku sigurnost. Drugim riječima, pratit će je li neka od zemalja razvila tehnologiju koja bi mogla poraziti američku zračnu nadmoć.

Senator Marco Rubio, šef povjerenstva za obavještajna pitanja u američkom Senatu izjavio je ovog mjeseca kako ga najviše zanimaju pojave NLO-a u blizini američkih vojnih baza i kako vlada želi otkriti tko je odgovoran za te nebeske fenomene.

Rubio je zabrinut da bi Kina i Rusija ili neki drugi potencijalni američki protivnik mogao ostvariti 'takav tehnološki napredak' koji im omogućio prelete i snimanje američke vojne aktivnosti na domaćem terenu.

'Možda za NLO-e postoji neko prosto, dosadno objašnjenje. To ćemo doznati', rekao je Rubio novinarima CNBC televizije.

Senator Marco Rubio

Senator Marco Rubio

Izvor: EPA / Autor: Al Drago

Prije dvije godine, The New York Times otkrio je kako je prije Unidentified Aerial Phenomenon Task Forcea postojala jedinica nazvana Advanced Aerospace Threat Identification Program, koja je raspolagala s budžetom od 22 milijuna dolara i koja je prema službenim dokumentima prestala djelovati 2012. Ljudi koji su radili u njoj potvrdili su pak da je ona radila i do 2017., što je kasnije Pentagon potvrdio.

Program aktivne istrage NLO-a iznad američkog tla počeo je 2007. pod američkom vojnom obavještajnom službom - Defense Intelligence Agency. No, ovaj put, potragu za ruskom i kineskom tehnologijom i možda, neprijateljskim snagama s drugih planeta preuzima mornarička obavještajna služba - Office of Naval Intelligence.

Pentagon je u travnju ove godine prvi puta objavio tri snimke na kojima se vide NLO-i koje su snimili piloti ratne mornarice. Snimke su napravljene iz poprilične udaljenosti infracrvenim kamerama pa je nemoguće procijeniti što su one zapravo snimile.

Iz komentara pilota može se čuti da se NLO-i kreću velikom brzinom, a jednog od njih čuje se kako bi na snimci mogla biti bespilotna letjelica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!