KINA NEĆE BITI SRETNA

Pentagon prodaje oružje Tajvanu za šest milijardi dolara

29.01.2010 u 22:39

Bionic
Reading

Američko ministarstvo obrane u petak je predložio prodaju oružja Tajvanu, uključujući helikoptere i brodove, u vrijednosti od preko šest milijardi dolara, što je potez koji može komplicirati planove Obamine administracije za poboljšanje odnosa s Kinom.

Prijedlog uključuje napredne modele raketa Patriot po cijeni od 2,8 milijarde dolara, helikoptere UH-60 Blackhawk u vrijednosti od 3,1 milijarde dolara, te projektile Harpoon za 37 milijuna dolara. U prijedlogu se ne odobrava dugogodišnji zahtjev Tajvana za kupnju višenamjenskih lovaca F-16.

Pentagon je u petak obavijestio Kongres o prijedlogu, a zastupnici imaju 30 dana za prigovor na tu prodaju. SAD osigurava naoružanje za samoobranu Tajvana prema bilateralnom sporazumu iz 1979., što Kinu iritira u toj mjeri da je nakon objave posljednje prodaje u listopadu 2008., prekinula vojne razgovore s SAD-om.

Objava prodaje oružja Tajvanu, prva je u mandatu administracije predsjednika Baracka Obame koja nastoji Kinu pridobiti za suradnju oko Irana, Sjeverne Koreje i klimatskih promjena. Peking se u posljednje vrijeme protivi inicijativi SAD-a za nametanje novih sankcije UN-a Iranu.

Razgovori predstavnika američke i kineske vojske trebaju se nastaviti u srpnju. Kina se "odlučno protivi" predloženoj prodaji, izjavio je Wang Baodong, glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu, prenose američki mediji.

"Vjerujem da će moja vlada još jednom zatražiti od SAD-a da ispravi ovu pogrešnu akciju, kako bi se izbjegla šteta za bilateralne odnose i suradnju između dviju zemalja", rekao je Wang.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones za predloženu je prodaju rekao da "nije došla kao iznenađenje" za Kineze. Jones je naglasio kako je SAD "odlučan uspostaviti nove odnose s Kinom na brojnim pitanjima, koja nadilaze prodaju oružja".

Kina smatra Tajvan odmetnutom pokrajinom koja treba biti pripojena matici zemlji, ako je potrebno i silom. SAD pomaže Tajvanu učvrstiti obranu, ali se protivi njegovoj punoj nezavisnosti od Kine. Dužnosnici SAD-a već dugo potiču dvije strane da pregovorima dođu do rješenja.

U izvješću Pentagona, ističe se da je Kina "sposobna za sve složenije vojne akcija protiv Tajvana", te da je u rujnu 2008. u garnizonima nasuprot Tajvana imala razmještenih 1.150 raketa kratkog dometa, prema 790 krajem 2005.

Novi paket američke vojne opreme također uključuje 60 setova komunikacijskih terminala u vrijednosti od 340 milijuna dolara, te dva minolovca klase Osprey po cijeni od 105 milijuna dolara.