NAJVEĆE NA SVIJETU

Pentagon priprema super-bombe za Iran

17.11.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Dužnosnici američkog Pentagona javno govore o novom oružju u arsenalu ratnog zrakoplovstva - masivnom streljivu za probijanje ili MOP-u, odnosno najvećoj 'bombi za uništavanje bunkera' na svijetu, teškoj 13,4 tone, izvijestila je u četvrtak TV mreža Fox News

Ratno zrakoplovstvo već je dobilo izvjestan broj tih bombi iz Boeinga, koje su dizajnirane kako bi odgovarale bombarderima B-2 i B-52.

'To nam daje daleko veće sposobnosti da dosegnemo i uništimo neprijateljsko oružje za masovno razaranje koja se nalazi u dobro zaštićenim podzemnim objektima... daleko veće nego što ih imamo sada', rekao je glasnogovornik Pentagona kapetan John Kirby

Kirby je na brifingu u srijedu demantirao da su te bombe dizajnirane za napad na Iran, jedinu zemlju za koju se zna da svoj nuklearni program razvija u objektima ukopanim duboko pod zemljom.

'Sustav nije usmjeren prema bilo kojoj zemlji, on je namijenjen razvijanju sposobnosti za koju vjerujemo da nam je potrebna', rekao je Kirby. Ta je opaska popraćena glasnim mumljanjem i izrazima nevjerice okupljenih novinara u Pentagonu.

Mediji opsežno izvještavaju da Iran ima ukopana nuklearna postrojenja za proizvodnju oružja, smještena najmanje 90 metara pod zemljom na lokacijama u Natanzu i Komu.

Nova bomba idealna je za rješavanje takve prijetnje.

Prema Boeingovoj internetskoj stranici, MOP ima GPS navigacijski sustav i više od 2400 kg eksploziva. Bomba je dugačka šest metara i 'posebno je dizajnirana za napade na bunkere od ojačanog betona i tunelske objekte'.

Boeing je uspješno testirao bombu 17. ožujka 2007. na poligonu White Sands u Novom Meksiku.

Glasnogovornik Pentagona George Little je rekao da je MOP moćniji od svog prethodnika, bombe Blu-190, a neki stručnjaci procjenjuju da je čak 10 puta jači.

Pentagon kaže da je ugovoreno ukupno 20 takvih super-bombi iz Boeinga, od kojih su neke isporučene ove jeseni. No, za potrebe operativne sigurnosti, nije otkriveno koliko.

Ratno zrakoplovstvo je 2. kolovoza 2011. potpisalo ugovor za još osam MOP-ova, što znači da vjerojatno ima do 12 bombi, navodi Fox News.

Vijest da je nova 13-tonska bomba sada spremna za uporabu dolazi samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da je SAD prodao Ujedinjenim Arapskim Emiratima 4900 manjih, ali vrlo razornih bombi za uništavanje bunkera tipa JDAM, teških 900 kg.