11.RUJAN

Pentagon cenzurirao izvještaj o mučenju optuženika

10.05.2012 u 22:17

Bionic
Reading

Pentagon je objavio izjave sa saslušanja o 11. rujnu koje su u subotu u Guantanamu bile cenzurirane za vrijeme govora jer su se ticale mučenja optuženika, javio je France Presse u četvrtak

Pentagon je rekao da je do cenzure došlo slučajno. Tijekom saslušanja u Guantanamu, Michael Schwartz, odvjetnik jednog od petorice optuženika za napade 11. rujna obrazlagao je sudcu zašto njegov branjenik Wallid Ben Attach nije htio staviti slušalice za prijevod dok je tekla rasprava na arapskom.

'To je zbog mučenja kojemu su mog klijenta podvrgnuli muškarci i žene, CIA-ini snagatori', rekao je odvjetnik u tom cenzuriranom dijelu saslušanja, po transkriptu objavljenom na internetskoj stranici vojnog suda.

Kapetan Schwartz je smjerao na izjavu bivšeg direktora operacija CIA-e Josea Rodrigueza koji je nedavno opravdavao 'pojačane metode ispitivanja' koje je Bushova administracija dopuštala u tajnim zatvorima CIA-e. Bivši šef istražitelja govorio je na mreži CBS o 'snagatorima' kojima se američka administracija koristila ne bi li natjerala zatvorenike, optužene kao 'neprijateljske borce', da progovore. Novinari i obitelji žrtava koji su sjedili u sudnici iza staklene stijene nisu mogli čuti Schwartzovu izjavu jer je bila cenzurirana.

U Guantanamu i u četirima američkim vojnim bazama gdje su se rasprave prenosile, zvuk je iz sudnice izlazio 40 sekundi nakon slike. Taj razmak omogućuje sudskom policajcu da pritisne prekidač 'kill switch' kako se ne bi čule izjave osjetljiva sadržaja.

'Glavni tužitelj, svjedok te izjave, naredio je da se ispušteni dio što prije objavi', rekao je Todd Breasseale, glasnogovornik Pentagona. 'Nakon temeljite provjere, ured za vojne sudove priznao je pogrešku', dodao je, istaknuvši da su sada rasprave dostupne u cijelosti.