'dođite u vukovar'

Penava: Vukovarcima je ukradena Kolona sjećanja

31.10.2023 u 10:58

Bionic
Reading

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u utorak je ustvrdio da je ministar branitelja Tomo Medved Vukovarcima "ukrao" Kolonu sjećanja

"Poruka je cjelokupnom hrvatskom narodu i građanima - nemojte se uplašiti i dođite u Vukovar, to je vaš grad. Mi imamo svoje vrijednosti i nosimo taj teret", poručio je Penava odgovarajući na novinarska pitanja u svezi obilježavanja skorašnjeg 18. studenoga i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, a koje je izazvalo pozornost politike i javnosti nakon što je u krajem prošlog tjedna predstavljen plakat obilježavanja ovogodišnje obljetnice vukovarske tragedije na kojem se uz ime Vukovara nalazi i ime HOS-a te naglašeno slovo U.

"Ovih dana se pokušava nagurati i pogurati kako su sada svi protiv, što u stvari govori koliko je režim jak u Hrvatskoj i koliko nameće te situacije", kazao je Penava te dodao da ostaje pri svojim izjavama da kome smeta HOS i Vukovar nema što tražiti u vukovarskoj Koloni sjećanja 18 studenog.

Na pitanje hoće li biti na sastanku Vijeća za pijetet, odgovorio je da nije bio ni prošle, pa neće ni ove godine rekavši da je Vijeće za pijetet plod Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog Domovinskog pijeteta, a što je ideja njegovog ureda, njega i njegovog savjetnika za branitelje.

"Nažalost, kroz taj zakon se provuklo nešto na što sam upozoravao ministra (Medveda) nekoliko puta, da ne pokuša niti u jednom trenutku zlorabiti taj zakon kako bi preuzeo kolonu sjećanja odnosno ukrao je Vukovaru. Nažalost, on je to napravio", ustvrdio je Ivan Penava.

Kazao je da je Kolona sjećanja sazdana na nekoliko temelja, od gradske uprave do braniteljskih udruga, vukovarskih franjevaca, te ustanova i tvrtki s područja grada Vukovara.

"To su oni koji sazdali Kolonu sjećanja i sve se ove godine brinuli o njoj i sada si je netko dao za pravo, a mislim tu na Tomu Medveda i ekipu oko njega, da prije tri godine proglasi i donese zakon kojim zapravo legalizira krađu", ustvrdio je Penava.

Zamoljen da komentira izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji mu je poručio da malo smanji gas, vukovarski gradonačelnik je kazao da poštuje svačije mišljenje, pa i predsjednika Republike ponovivši da ostaje pri izrečenim stavovima.

U povodu blagdana Svih svetih, Penava je danas odao počast žrtvama stradalim u obrani Vukovara u Domovinskom ratu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.