epidemiologinja hzjz-a

Pem Novosel: U Hrvatskoj raste broj zaraženih britanskom varijantom koronavirusa i to je još jedan poziv na oprez

14.03.2021 u 14:53

Bionic
Reading

Tjedan završava porastom broja zaraženih koronavirusom, a epidemiologinja Iva Pem Novosel smatra da je uzrok nepridržavanje epidemioloških mjera

Epidemiologinja Pem Novosel gostovala je u podnevnom Dnevniku HTV-a gdje je komentirala situaciju s koronavirusom i porastom broja zaraženih u Hrvatskoj.

'Brojevi ukazuju na to da su se ljudi, vjerojatno željni druženja, opustili', rekla je Pem Novosel. Epidemiologinja je također komentirala i najavljeno novo smanjivanje isporuke cjepiva AstraZenece te je rekla kako to usporava provođenje Plana cijepljenja. No, dodala je kako ipak sljedeći tjedan stiže 42.000 doza tog cjepiva, a da bi posljednjeg tjedna ožujka trebalo stići 139.000 doza, čime bi se ukupan broj doza do kraja ožujka trebao popeti na 180.000. Navela je i kako je Hrvatska dosad dobila 408.270 doza cjepiva od svih proizvođača, da je od toga utrošeno 328.354 doze čime je cijepljeno 257.391 osoba.

Komentirala je i raširenost tzv. britanskog soja koronavirusa u Hrvatskoj.

'Rezultati studije koji su stigli prošli tjedan pokazuju da je od 490 uzoraka koji su bili poslani na sekvenciranje oko 50 posto bila tzv. britanska varijanta koronavirusa. To ukazuje na to da raste udio te varijante u populaciji i to nam treba biti još jedan poziv na oprez', zaključila je Pem Novosel.

  • +3
Testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Britanski soj, visokozarazna varijanta covida-19 koja se proširila svijetom otkako je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, smrtonosnija je između 30 i 100 posto u odnosu na ostale varijante, objavili su u nedavno britanski znanstvenici.

Rezultati istraživanja kojim se uspoređivala stopa smrtnosti među stanovnicima Britanije zaraženima novom varijantom SARS-CoVa-2, poznatom kao B.1.1.7, u odnosu na stopu među zaraženima drugim sojevima, pokazali su da je smrtnost od nove varijante "znatno veća", objavili su znanstvenici. Varijanta B.1.1.7 prvi je put otkrivena u Britaniji u rujnu 2020. godine, a od tada je pronađena u više od 100 zemalja, uključujući i u Hrvatskoj.