SASTANAK S MOGHERINI

Pejčinović Burić: Trebamo davati jaču podršku BiH

20.07.2017 u 10:05

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se danas s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj

'Željela bih izraziti veliko zadovoljstvo da imamo prvi put priliku ugostiti gospođu Mogherini. Ovo je velika prilika. Imali smo brojne teme koje smo stavili na stol, gospođa Mogherini ovime počinje posjet Hrvatskoj. Bit će susreti na svim razinama. Nakon sastanaka imat će sliku kako Hrvatska gleda na neka od najvažnijih pitanja. Mi smo danas razgovarali o temama o kojima zapravo razgovorama i u Bruxellesu, no ovo je prilika da malo dublje razgovaramo o njima. To su stanje u jugoistočnoj Europi, učinkovitost globalne strategije, sigurnosna politika EU, rat u Siriji, kriza u Zaljevu i naravno migracije', kazala je, prenosi N1, Pejčinović Burić.

Dodaje i da je zajednička ocjena da je potrebno ojačati angažman EU-a u području jugoistočne Europe, a posebno je naglasila važnost europskog puta Bosne i Hercegovine.

'Trebamo davati jaču podršku BiH. Za nas je BiH posebno važna jer dijelimo 1000 kilometara granice, Hrvatska prema ustavnoj odgovornosti ima posebnu ulogu prema toj zemlji i u tom kontekstu smo razgovarali i o zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara u Sarajevu. Mislimo da je to dobar put da dvije države govore o raznim međusobnim odnosima, ali posebno da se naglasi europska perspektiva BiH', rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova.

  • +2
Susret Marije Pejčinović Burić i Federice Mogherini Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Da je proširenje Europske unije na zemlje jugoistočne Europe važno smatra i Mogherini.

'Europski put u regiji je vjerodostojan i siguran put, a razgovori sa svim stranama su se posljednjih mjeseci intenzivirali', rekla je.