REAKCIJA NA Sastanak juncker-pahor

Pejčinović Burić o sporu sa Slovenijom: Najvažnija je strpljivost jer je rješenje blizu

09.01.2018 u 21:32

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić smatra da izjave predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera nisu ništa novo jer je isto poručio i ljetos

Pejčinović Burić je to izjavila u Dnevniku HTV-a u kojem je komentirala sastanak slovenskog predsjednika Boruta Pahora s Junckerom. U vezi s tim Juncker je predložio posredovanje Europske komisije između dviju strana, a za granični spor je ustvrdio kako to nije samo bilateralno pitanje nego problem koji utječe na cijelu Uniju.

'Riješite to pitanje u europskom duhu - dijalogom', to je poruka Bruxellesa i Zagrebu i Ljubljani, smatra hrvatska ministrica dodavši da se i mi zauzimamo upravo za dijalog.

Pejčinović Burić smatra da ako se iscrpe sve mogućnosti dijaloga, eventualno može posredovati Bruxelles.

Naglasila je da na rješavanju ovog pitanja radi tiha diplomacija - u bilateralnom kontaktu sa Slovenijom i relevantnim međunarodnim partnerima. Najavila je 'susrete u vrlo skoroj budućnosti' te naglasila kako je u svemu ovome najvažnija strpljivost jer je 'rješenje blizu'.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Poručila je da će Hrvatska i dalje stajati iza svojih ribara i neće dopustiti da oni trpe ikakvu štetu. Hrvatska policija, dodala je, također ima evidenciju svih nedozvoljenih ulazaka i krivolova u hrvatskom teritorijalnom moru. Izrazila je nadu da će se Slovenija suzdržati kad je riječ o kaznama ribarima.