čelnica vijeća europe

Pejčinović Burić na Dan Europe bila u Ukrajini; pozvala na prekid neprijateljstava

10.05.2022 u 13:45

Bionic
Reading

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić pozvala je u utorak nakon povratka iz Ukrajine na "hitan prekid neprijateljstava" te priopćila da je s ukrajinskim vlastima dogovorila paket mjera kao odgovor na izravne posljedice ruske agresije na Ukrajinu

"Još jednom pozivam na hitan prekid neprijateljstava, na odgovornost i na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Nezamislive patnje i razaranja koje je ukrajinskom narodu nanijela ruska agresija i barbarsko nasilje nad ženama i djecom, nemaju mjesta u našoj viziji Europe kao kontinenta mira gdje se poštuju ljudska prava, demokracija napreduje, a vladavina prava prevladava", priopćila je Pejčinović Burić nakon posjeta Ukrajini u ponedjeljak na Dan Europe.

Pejčinović Burić susrela se, između ostalih, s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, potpredsjednicom vlade Olgom Stefanišinom, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, članovima ukrajinskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a posjetila je i Borodjanku i Irpinj u blizini Kijeva.

"Naša srca su s Ukrajinom", rekla je Pejčinović Burić, ponovivši "nepokolebljivu podršku i solidarnost u ovim izazovnim vremenima" ukrajinskom državnom vrhu.

Vijeće Europe i ukrajinske vlasti dogovorile su paket hitnih mjera za odgovor na izravne posljedice ruske agresije. "To uključuje pružanje savjeta (ukrajinskoj) glavnoj tužiteljici Irini Venediktovoj i njezinu uredu u kontekstu njihovih istraga o teškim kršenjima ljudskih prava i njihove suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom. Pripremamo i paket mjera koji ćemo provesti nakon prestanka agresije", priopćila je Pejčinović Burić.