povodom dana žena

Vijeće Europe: Rat donosi posebne oblike nasilja prema ženama

08.03.2022 u 09:52

Bionic
Reading

Invazija na Ukrajinu podsjeća da je rat uvijek povezan s nasiljem nad ženama i djevojkama, priopćila je povodom Međunarodnog dana žena glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

„Dok i dalje svjedočimo užasima rata u Ukrajini, pozivam na dogovor o održivim humanitarnim koridorima koji su ključni za omogućavanje sigurnog prolaza tisuća izbjeglih koji bježe od smrti i uništenja – većinom žena i djece“, napisala je čelnica te organizacije koja okuplja 47 država šireg europskog područja.

Među članicama je i Rusija, no njezino sudjelovanje u radu organizacije suspendirano je nakon napada na Ukrajinu.

Pejčinović Burić je pohvalila solidarnost članica Vijeća koje su izrazile solidarnost i pružile pomoć više od 1,7 milijuna ljudi izbjeglih iz Ukrajine, pritom izdvojivši Poljsku.

„Suočeni smo s tmurnom činjenicom da je rat uvijek povezan s posebnim oblicima nasilja nad ženama i djevojkama“, upozorila je bivša hrvatska šefica diplomacije.

„Dok pokušavaju pobjeći od sukoba, žene i djevojke su još ranjivije, prijeti im nasilje, seksualno zlostavljanje i silovanje“, napisala je, dodavši kako im je stoga potrebna posebna vrsta podrške i zaštite.