noćna drama

Kalinić: Stavio sam masku i preko ljestava spašavao susjede iz kuće u plamenu

26.12.2019 u 08:24

Bionic
Reading

Noćas oko 1,20 Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba dobila je dojavu o požaru kuće na lokaciji Rebar 66. Na požar je upućeno šest vozila iz Javne vatrogasne postrojbe i dva vozila Dobrovoljnih vatrogasnih društava. Požar je brzo lokaliziran

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić je uz pomoć vatrogasaca spasio dvije osobe, vlasnike kuće, iz požara budući stanuje u susjedstvu, piše Jutarnji list. Požar je izbio u prizemlju vile u vlasništvu poznatog hrvatskog poduzetnika Ivana Milolože.

Već smo bili legli kad je sin viknuo da se nešto događa u susjedstvu. Kroz prozor smo vidjeli dim na obiteljskoj kući", kazao je za Dnevnik.hr Kalinić.

Navodi da su istrčali obojica van i pokušali gasiti požar, no nisu imali uspjeha.

'S kata kuće koja je gorjela se čula gospođa koja je vikala: 'Spasite mi supruga'. Otišao sam u automobil, uzeo vatrogasni aparat i opremu koju imam. Vani su već bili i susjedi. Stavio sam plinsku masku i kacigu, susjedi su dodali ljestve. Popeo sam se do balkona na kojem je bila susjeda. Spustio sam nju po ljestvama dolje i krenuo po njezinog supruga", dodaje Kalinić.

Kaže da susjeda nije mogao naći na katu kuće pa je krenuo prema prizemlju i zapeo za njega na stepenicama. Čuo ga je kako stenje. "Bio je ozlijeđen, vukao sam ga dolje. Tada su već došli i vatrogasci. Prevezen je u bolnicu na Rebro. Susjeda je prevezena drugim vozilom Hitne medicinske pomoći u bolnicu u Dubravi", opisuje Kalinić.

Kaže da ga je spasila oprema koju je imao uz sebe, maska i kaciga, iako je bio u trapericama i jakni. Ističe da su u spašavanju iz goruće kuće od velike pomoći bili su i susjedi, policajci koji su izašli po dojavi i vatrogasci.

Spašenim osobama pružena je hitna medicinska pomoć i prevezeni su na bolničko liječenje.

Uzrok požara biti će poznat nakon očevida Policijske uprave zagrebačke.

  • +12
Zagreb: Policijski očevid u kući gdje je noćas došlo do požara Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Drugi požar buknuo je obiteljskoj dvokatnici u Ulici Medveščak 74 u 6,49 sati. Četiri vatrogasna vozila ugasila su požar u 7,46 sati. Spašena je i jedna osobu koja je zbog trovanja dimom bila u besvjesnom stanju te ju je Hitna pomoć odvezla u bolnicu.

Uzroke požara utvrdit će policijski očevid.