UOČI POVRATKA U ŠKOLE

Pavić Šimetin objasnila zašto Istra zadržava online nastavu i najavila kada bi srednjoškolci mogli natrag u klupe

31.01.2021 u 22:04

Bionic
Reading

Uoči povratka starijih osnovnoškolaca u klupe, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić-Šimetin rekla je u nedjelju da je epidemiološka situacija stabilna te najavila da će se o mogućnosti povratka i svih srednjoškolaca razgovarati za dva tjedna.

"Dva tjedna su pokazala stabilnu epidemiološku situaciju, kako općenito u Hrvatskoj, tako i u školama, pa čak i poboljšanje situacije", rekla je Pavić-Šimetin za RTL Danas uoči povratka starijih osnovnoškolaca u klupe u ponedjeljak.

To je trend u zadnja dva tjedna, otkako su se škole otvorile za učenike od 1. do 4. razreda i za maturante, rekla je i izvijestila je da je na današnji dan 255 učenika koji su pozitivni, kao i 88 nastavnika.

Najavila je da će se za dva tjedna razmatrati i mogućnost povratka za tri razreda srednje škole, koja su još uvijek na nastavi na daljinu, da se vidi može li se na nacionalnoj razini takva preporuka dati i za srednjoškolce.

Upitana treba li pojačati oprez, odgovorila je da opreza uvijek mora biti i da to škole jako dobro znaju.

"Striktno pridržavanje protuepidemijskih mjera jedini je način na koji se učenici mogu vratiti u učionice. Što su učenici stariji, to se bolje mogu pridržavati protuepidemijskih mjera pa smo zato za učenike viših razreda osnovne škole, još na početku školske godine, propisali da moraju nositi masku, za razliku od manjih koji ne mogu nositi masku", rekla je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo..

Podsjetila je na pojačanu higijenu ruku i distancu koliko je to moguće te pravilo balončića odnosno odvajanje učenika jednog razrednog odjela od učenika drugih razrednih odjela.

Na pitanje zašto su u Istri odlučili da stariji osnovnoškolci i dalje imaju nastavu online, Pavić-Šimetin odgovorila je kako su u razgovoru s ravnateljem istarskog Zavoda za javno zdravstvo uvidjeli kako su im bila važna dva elementa za takvu odluku: iskaz ravnatelja škola da se nastava može kvalitetno održati na daljinu u naredna dva tjedna i činjenica da je u pograničnim zonama u Italiji i Sloveniji vrlo nepovoljna epidemiološka situacija, a s obzirom na veliku dnevnu migraciju preko granice i zbog loše situacije u okruženju, odlučili su malo pričekati s povratkom učenika od 5. do 8. razreda u učionice.

  • +7
Dolazak učenika u OŠ Ivana Gundulića predstavlja opasnost zbog nedavnih potresa Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Odgovorila je i na pitanje kada će se svi učenici vratiti u školske klupe.

"U našim uputama, još od kolovoza, napisali smo da je odluka na pojedinoj županiji, pa čak i školi jer je situacija različita od škole do škole, od općine do općine od županije do županije. No, generalno, na sastanku prošlog tjedna na nacionalnoj razini zaključili smo da su se stekli preduvjeti za povratak učenika od 5. do 8. razreda u klupe, a za dva tjedna razmatrat će se tri razreda srednje škole koja su još uvijek na nastavi na daljinu, da se vidi može li se na nacionalnoj razini takve preporuka dati i za naše srednjoškolce", rekla je Pavić-Šimetin.

Izvijestila je da su rezultati testiranja maturanata u Splitsko-dalmatinskoj županiji izrazito povoljna i da se testiranja nastavljaju.

Testiranja se nastavljaju, a dosad su provedena u 20 srednjih škola u cijeloj županiji i rezultati su izrazito povoljni rezultati. Testirano je gotovo tisuću učenika, to su sve maturanti i i oni su svi negativni, kao i 70-ak nastavnika, rekla je.

Pavić-Šimetin ustvrdila je i da su mjere donese 27. studenoga pokazale izuzetan rezultat i uspjeh - silazni je trend cijelo vrijeme od kraja studenoga.

"Mjere izrazito dobro funkcioniraju, a moramo biti svjesni da nisu prestroge, i da mnoge zemlje u okruženju imaju puno strože mjere pa tako ni ograničenje kretanja", istaknula je.