pandemija

Pavić Šimetin: Nadamo se da je četvrti val na svojoj silaznoj putanji, tako je zadnja tri do četiri tjedna

06.12.2021 u 07:46

Bionic
Reading

Još nema službene potvrde o pojavi omikron varijante u Hrvatskoj

U Hrvatskoj pada broj novozaraženih, kao i pritisak na bolnice. Je li vrhunac četvrtog vala iza nas? Što za tijek epidemije znači pojava i širenje omikrona u zemlji, ali i u svijetu dok se mnoge države odlučuju za strože mjere, među ostalim i na obvezno cijepljenje? To se analizira u emisiji U mreži Prvog.

Gosti su zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Iva Pejnović Franelić i virusni imunolog Luka Čičin Šain. Emisiju uređuje i vodi Ana Krolo Molnar.

'Nadamo se da je četvrti val na svojoj silaznoj putanji, to je tako zadnja tri do četiri tjedna. To je, kada gledamo na dnevnoj razini, smanjenje od nekakvih 16 do 17 posto. To su sigurno dobre vijesti', izjavila je Pavić Šimetin, dodajući da još nema službene potvrde o pojavi omikron varijante u Hrvatskoj.

'Danas će se to rasvijetliti, za sada još nema službene potvrde. Radi se o jako zaraznoj varijanti, u JAR-u je dominantna u odnosu na delta soj. Do porasta je došlo u Africi u dva do tri tjedna, ova varijanta se može brzo širiti te može već sada globalno doći do zaraze.'

'Dosta je rano da bismo mogli biti potpuno sigurni, ali postoje karakteristike da će se varijanta omikron širiti', ističe Iva Pejnović Franelić, dodajući da je delta varijanta za sada još uvijek dominantna. Najvažnije je da imamo alate koji su za sada se pokazali vrlo učinkoviti u sprečavanju širenja, trebamo ih nastaviti primjenjivati.

Govoreći što pouzdano znamo o omikron varijanti, Luka Čičin Šain ističe:

'Imamo informacije iz genetske sekvence. Utvrdili smo da ima i znatan broj varijacija unutar omikrona, nekakvih 50, 60 različitih varijanti. Ona se u Africi širi brzo, ali sve treba staviti u jedan kontekst, Afrika je po mnogo čemu drugačija od Hrvatske. Dob je u Južnoj Africi puno niža, prokuženost je relativno vrlo visoka. Informacije iz Afrike treba staviti u kontekst sredine gdje su one primjećene.'

Kaže da je u domeni špekulacija pitanje izbjegavanja imuniteta kod nove varijante.

'Tek se kreće s izoliranjem i testiranjem. Sve je to još u povojima. Već bismo mogli do kraja tjedna imati informaciju iz eksperimentalnih studija te ćemo onda znati na čemu smo', ističe.