dan nakon kongresa

Tusk pozvao May da prione poslu

04.10.2018 u 17:06

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je tražio u četvrtak od britanske premijerke Therese May da se vrati poslu zaključenja pregovora o Brexitu, dan nakon završetka kongresa njezine stranke u Velikoj Britaniji

"I sam sam bio predsjednik stranke 15 godina i poznajem pravila politike, ali sada kada je završila konferencija Konzervativne stranke trebali bi se vratiti poslu", rekao je Tusk nakon susreta s irskim premijerom Leom Varadkarom u Bruxellesu.

"Slažem se s Tuskom", odgovorio je Varadkar. "Stvarno želim zaključenje sporazuma do studenoga ako je moguće, mislim da je u interesu Irske, EU i Velike Britanije, dakle prionimo poslu", nastavio je Varadkar.

Ti pozivi su upućeni dan nakon velikog sastanka Torijevaca, koje je May pozvala na jedinstvo kako bi postigli zadovoljavajući sporazum u teškim pregovorima razdvajanja od EU.

Tusk je u četvrtak pozvao Britance da ostave sa strane emocionalne argumente i dokažu poštovanje koji sami zahtijevaju u tim pregovorima.

"Duboko žalimo što je Velika Britanija odlučila otići i nadamo se da će se najbolji odnosi sklopiti u budućnosti, ali nitko ne može očekivati da će zbog Brexita EU napustiti svoje temeljne vrijednosti i ključne interese", nastavio je europski čelnik.

"EU jedinstveno stoji iza Irske i potrebe očuvanja mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj", naglasio je Tusk.

London i Bruxelles su postigli kompromis u pogledu većine pitanja koja treba riješiti, posebice u pogledu računa koji London mora platiti. Ali i dalje zapinju na nekim točkama, posebice pitanju granice između dviju Irske.

Britanska agencija Reuters navodi da su Britanci pripremili novi prijedlog koji bi trebao premostiti problem granice s Irskom.

Izvor iz EU za agenciju je rekao da se radi "o koraku u pravom smjeru" koji omogućava postizanje kompromisa.