trenutak istine

Summit o Brexitu pomaknut dan ranije, na 17. listopada

03.10.2018 u 19:39

Bionic
Reading

Summit EU-a o Brexitu pomaknut je dan ranije i umjesto 18. listopada, britanska premijerka Theresa May obratit će se ostalim čelnicima u srijedu navečer 17. listopada

Redoviti summit EU-a predviđen je za 18. i 19. listopada i bilo je planirano da se o Brexitu razgovara tijekom radne večere 18. listopada.

Izvori u Europskom vijeću rekli su u srijedu da je ta tema pomaknuta dan ranije kako bi se u četvrtak čelnici mogli posvetiti pitanju migracija i sigurnosti.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je nakon neformalnog summita u Salzburgu 20. rujna da će listopadski summit biti trenutak istine za pregovore o Brexitu i ne bude li tada nekog pomaka onda nema smisla organizirati najavljeni izvanredni summit u studenom.

  • +7
Brexit Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Premijerka May je sa summita u Salzburgu otišla prilično razočarana jer je njezin prijedlog budućih odnosa naišao na dosta kritika od ostalih članica EU-a.

U dosadašnjim pregovorima postignut je napredak u nekoliko područja, ali ostaje i dalje neriješeno pitanje irske granice i okvira za buduće odnose.

EU pod svaku cijenu želi izbjeći ponovnu uspostavu granice na irskom otoku, što je teško izvedivo s obzirom na britansku namjeru da napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju.

Drugo neriješeno pitanje je ono koje se odnosi na buduće odnose. Velika Britanija bi htjela zadržati slobodnu trgovinu robom, ali bez ostalih sloboda koje čine jedinstveno europsko tržište.