U NJEMAČKOJ

Pasivna eutanazija više nije kažnjiva

28.06.2010 u 14:59

Bionic
Reading

U Njemačkoj će biti moguće 'skinuti s aparata' bolesnike u komi. Tako je odlučio Federalni sud, vrhovno pravosudno tijelo Njemačke u predmetima kaznenog prava, koji je oslobodio odvjetnika osuđena na nižoj instanci nakon što je savjetovao jednome klijentu da dopusti smrt majke koja je u komi već pet godina

Presuda otvara mogućnost pasivne eutanazije svim onima bolesnicima koji to budu zatražili u punoj svijesti u pisanom obliku ili pred svjedocima.

Radi se, naime, o slučaju 77-godišnje Erike Kuellmer koja se nalazila u nepovratnoj komi pet godina. Unatoč tomu što su se cijelo vrijeme sinovi trudili pojasniti da želja njihove majke nije bila da joj se produlji život na umjetan način, liječnici joj nisu željeli 'pustiti' u smrt.

Odvjetnika Wolfgang Putz savjetovao je kćeri Elke G. da prereže škarama sonde 2007. i njezina majka ušla je u stanje šoka. Liječnici su brzo reagirali, ponovno je uključili, ali je Erika preminula nakon dva tjedna.

Optuženi za pokušaj ubojstva, odvjetnik i Elke odvedeni su pred sud. Kći je oslobođena, ali je Putz dobio devet mjeseci uvjetnog zatvora.

Njemačke je toliko rigorozna u vezi svih oblika eutanazije s obzirom na to da su je prakticirali nacisti što je ostavilo velike traume i dileme u cijelome društvu.Presuda Federalnog suda, koju je potpisala sutkinja Ruth Rissing van Saan, kaže da prekidanje dovoda hrane ili isključivanje respiratora nisu više kažnjivi i mogu se smatrati prihvatljivim metodama u procesu liječenja.

Zakon je do sada bio vrlo nejasan. U nekim je saveznim državama od 1994. na ovamo vrijedilo da se respirator mogao isključiti ako je postojala prethodna pisana privola pacijenta koji se suočavao s terminalnom fazom svoje bolesti.

Godine 2005, isti je sud odlučio da nijedna bolnica nema pravo prisiljavati pacijenta da bude hranjen na umjetan način ako on to ne želi. No jasne legislative nije bilo.

Svejedno, potpomognuto samoubojstvo, kakvo se prakticira, primjerice, u nekim klinikama u Švicarskoj, u Njemačkoj ostaje strogo zabranjeno.