'praznik nad praznicima'

Poglavar Srpske pravoslavne crkve nadahnuto čestitao Uskrs

04.04.2021 u 23:58

Bionic
Reading

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, čestitao je blagdan Kristova uskrsnuća brojnim kršćanima, katolicima, protestantima i svima koji danas slave Uskrs, izvijestila je u nedjelju navečer Eparhija.

U čestitki se ističe da se u susretu s "Praznikom nad praznicima, svijetlom Pashom Gospodnjom, nadahnjujemo, opet i opet, blagodatnom silom Duha Svetoga, danog nam od Oca kroz Sina, koja nam otvara sva duhovna čula da vidimo nevidljivo i osluhnemo nadolazeći slavopoj Carstva Božjega”.

”Apostol Pavle, obraćajući se zajednici u Korintu, svjedoči da 'ako Krist nije ustao, uzalud vjera vaša' (1. Kor. 15,17). Živeći već više od godinu dana s užasavajućom epidemijom virusa korona oko nas, ali i ništa manje po čovjeka pogubnim virusom otuđenja i odsustva ljubavi prema drugom ljudskom biću, suočavamo se dubinski sa smislom Pavlovih riječi", ističe patrijarh Porfirije.

I zaista, navodi dalje Porfirije, bez Uskrsnuća kao zaglavnog kamena na kome se izgrađuje cjelokupna egzistencija svijeta, ostajemo nadasve tragična bića koja, iako obdarena veličanstvenim darovima, ipak svoje pregnuće i životni vijek smještaju u ograničeni prostor i vrijeme od kolijevke do groba”, stoji u pismu nadbiskupu zagrebačkom Josipu Bozaniću, apostolskim nuncijima u Hrvatskoj i Sloveniji, predsjednicima biskupskih konferencija u Hrvatskoj i Sloveniji, poglavarima protestantskih zajednica u tim državama, predsjedniku Saveza baptističkih crkava, biskupu Evangeličke crkve u Sloveniji i drugima.

  • +4
Papa Franjo vodio je jutarnju uskrsnu misu Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT