posjet splitu

Teška situacija u Dalmaciji, Plenković ispred splitskog KBC-a: 'Osnovna poruka je cijepljenje, poštivanje epidemioloških mjera i slušanje struke'

10.01.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković započeo je posjet Splitu sastankom s Upravom Kliničkog bolničkog centra Split, a kasnije će održati sastanak sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom te sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom

U Hrvatskoj od danas vrijede strože epidemiološke mjere, a u Splitu je stanje posebno teško. Plenković je zahvalio čelnim ljudima zdravstva u Splitu i svim tamošnjim zdravstvenim djelatnicima: 'Imamo ovdje 217 hospitaliziranih građana, 49 njih na respiratorima. Osnovna poruka je cijepljenje, poštivanje epidemioloških mjera, slušanje struke. Pozivam starije sugrađane koji su u najvećem riziku da se cijepe, cjepiva ima dovoljno.'

'Sa strane Vlade i HZZO-a nastavit ćemo dijalog, dati pomoć u ljudstvu i sredstvima tako da Split pruža odgovarajuću zdravstvenu zaštitu', poručio je Plenković.

'Podrška je ovaj posjet u ovim teškim, izazovnim trenucima', rekao je ravnatelj KBC-a Julije Meštrović. Zahvalio je Vladi na podršci koju primaju.

  • +4
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar Vili Beroš posjetili su splitsku bolnicu Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Ministar Vili Beroš rekao je da je zabilježeno 1578 novozaraženih, prenosi N1.

Poražavajuća je informacija da samo 50-ak građana dolazi po prvu dozu cjepiva u SDŽ-u, rekao je ministar i pozvao građane da se cijepe.

'Ušli smo u novu godinu, razmišljamo o sljedećoj turističkoj sezoni. Ako se ne cijepimo, teško ćemo imati dobru turističku sezonu. Molim vas, shvatite to najozbiljnije. Moramo postići višu cijepljenost koja bi omogućila da Hrvatska bude sigurna destinacija. S ovakvim stupnjem cijepljenosti Hrvatska to nije', kaže Beroš.

Moguće je da će Europska komisija u preporukama uvesti i pitanje stupnja cijepljenosti domicilnog stanovništva, kazao je.

Omikron i njegovo širenje nije naš najveći problem, to je nedovoljna cijepljenost, kaže Beroš. 'Plaćamo visoku cijenu necijepljenja', poručio je i pozvao također na poštivanje epidemioloških mjera: 'Bolnice se pune, više u primorskim regijama, razlog je stupanj cijepljenosti', dodaje.

'Teško je vjerovati da mlađi ljudi nagovaraju starije da se ne cijepe. O tome smo danas razgovarali. I onda oni završavaju u bolnici. Taj neki dišpet... Možemo to prekinuti. Znanost i struka daju izlaz i odgovor na ovo pitanje', podsjetio je ministar te se osvrnuo na mogućnost uvođenja obaveznog cijepljenja.

'Čitavo vrijeme govorim da su sve mjere na stolu. Obavezno cijepljenje nije opcija. Ako virus bude napredovao, razmišljat ćemo i o obaveznom cijepljenju za starije od 65 godina', kazao je Beroš.

Što se tiče testiranja i potvrda, kazao je da će sutra biti održan sastanak te će se na uputnicu moći raditi brzi testovi: 'Prilagođavamo način i testiranja i liječenja. Naš zadatak je biti fleksibilan.'