AFGANISTAN

Parlament kreće s Karzaijem ili bez njega

20.01.2011 u 13:58

Bionic
Reading

Afganistanski zastupnici izabrani na parlamentarnim izborima u rujnu odlučili su sazvati sjednicu nove skupštine za nedjelju, kao što je bilo planirano, unatoč odluci predsjednika Hamida Karzaija da početak rada parlamenta odgodi za 22. veljače, rekli su u četvrtak parlamentarni izvori

‘Odlučili smo da će parlament održati sjednicu u nedjelju, kao što je bilo planirano, bez obzira hoće li na njoj sudjelovati predsjednik (Karzai)’, rekla je Favzia Kufi, utjecajna zastupnica.

Odluka je donijeta na sjednici u srijedu, na kojoj je sudjelovalo gotovo svih 249 zastupnika koje je Neovisno izborno povjerenstvo (IEC) proglasilo pobjednicima izbora, potvrdio je čelnik tajništva skupštine koji nije htio otkriti identitet.

‘Narod je dao zastupnicima legitimnost, a ne predsjednik. Parlament će početi s radom u nedjelju i prepustit će predsjedniku odluku o tome hoće li doći’, rekla je Kufi, dodavši da će sjednica skupštine biti legitimna i bez predsjednika.

Po afganistanskom ustavu, saziv nove skupštine je u ovlasti predsjednika države.

O rezultatima parlamentarnih izbora održanih 18. rujna tijekom kojih je utvrđen velik broj nepravilnosti, još se ne mogu usuglasiti IEC i državno tužiteljstvo.

Predsjednik Karzai koji se još nije očitovao o rezultatima, uspostavio je poseban sud za rješavanje tog prijepora. Na zahtjev suda je sazivanje nove skupštine odgodio za 22. veljače, a bilo je planirano za 23. siječnja.