LESAR O FINANCIRANJU STRANAKA

'Paradoksalno je da HSLS dobije 755.000 kuna, a mi ni kune'

26.01.2011 u 11:57

Bionic
Reading

HSLS, koji više nije parlamentarna stranka, za svoj rad u ovoj godini iz državne blagajne će dobiti 755 tisuća kuna, a Hrvatski laburisti, stranka rada koja djeluje u Saboru, neće dobiti ni lipe

U paradoksalnoj situaciji, zbog apsurdnih zakonskih rješenja, oni koji djeluju u Saboru ostaju bez ičega, a oni koji su imali dva saborska zastupnika, dobivaju sve.

'Nažalost, takav je zakon, a zakon valja poštivati. Mi smo jedina parlamentarna stranka koja neće dobiti ni kune. U ovoj pomalo tragikomičnoj situaciji, zbog čega je nama otežan rad, svakako valja izvući pouku, a to je da se stvari trebaju promijeniti. Promjena je moguća jedino izmjenom izbornog zakona po kojem birači više ne bi glasali za liste, nego za ljude', kazao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Model financiranja kakav je danas smišljen je, kako doznajemo, da bi se velike parlamentarne stranke zaštitile od prebjega.

'Većina u Saboru zauzela je stajalište da, nakon što zastupnik istupi iz neke stranke, ima pravo na mandat, a da novac pripada stranci', kazao je Lesar.

Uz Lesarovu stranku, kratkih rukava su ostali i nezavisni zastupnici Ivica Pančić i Zoran Vinković koji su prebjegli iz SDP-a, Zlatko Horvat iz HNS-a i salzburški zatvorenik Ivo Sanader.

Za rad stranaka u ovoj godini izdvojit će se 59 milijuna kuna, od čega će HDZ-u sa 66 zastupnika pripasti 25 milijuna kuna, SDP dobit će 22, HNS 2,7, HSS 2,3 milijuna, SDSS 1,1, a isto toliko dobit će i IDS.