n/a

Paparot – furlanska juha od špinata

18.05.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Špinat ima obilje vitamina i minerala, a nakon napornog dana ova će vam juha sigurno zadovoljiti nepce i vratiti energiju!

SASTOJCI:

3 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, oguljenog i sitno nasjeckanog
1 kg špinata, sitno nasjeckanog
sol i papar
2 l pilećeg temeljca
100 g kukuruznog brašna
40 g brašna

Za temeljac:
2 žlice maslinovog ulja
1,5 kg pilećih krilaca
3 mrkve, narezane na kockice
2 luka, nasjeckana
4 rebra lisnatog celera
2 žlice koncentrata od rajčice
1 žlica crnog papra u zrnu
nekoliko grančica peršina

PRIPREMA:

U velikom loncu za juhu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i pirjajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte špinat, kuhajte oko 2 minute, a zatim dodajte temeljac. Pustite da zavri i smanjite vatru. U drugoj posudi pomiješajte bijelo i kukuruzno brašno. Prelijte, miješajući sa šalicom vrućeg temeljca. Ulijte tu smjesu u lonac sa špinatom i kuhajte 10 minuta. Posolite, popaprite i poslužite.

Temeljac:

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte krilca i pecite sa svih strana, dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite piletinu i stavite sa strane. Dodajte mrkvu, luk i celer u lonac i pirjajte dok također ne dobiju zlatnu boju i ne omekšaju. Vratite meso u lonac i dodajte 3 l vode, koncentrat od rajčice, papar i peršin. Promiješajte da otopite sve što se uhvatilo za dno lonca. Pustite da skoro zavri, smanjite i ostavite da lagano krčka oko 2 sata dok ne iskuha za polovinu. Povremeno odstranjujte pjenu i masnoću koja se skuplja na površini. Maknite s vatre te procijedite.