ČELNICI EU-a ŠOKIRANI

Papandreou dobio podršku vlade za referendum

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.11.2011 10:23
  • Objavljeno 02.11.2011 u 09:31
Georges Papandreou

Georges Papandreou

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Grčki premijer George Papandreou dobio je u srijedu podršku članova svoje vlade za organizaciju referenduma o paketu pomoći EU-a, unatoč kritikama grčke oporbe i europskih političara

Grčka vlada je najavila da će se referendum o paketu pomoći vrijednom 130 milijardi eura, koji od Grčke traži oštre mjere štednje i provedbu strukturalnih reformi, održati što je prije moguće.

Neki od članova Papandreouove socijalističke stranke zatražili su njegovu ostavku jer je svojom iznenadnom najavom referenduma 'ugrozio članstvo Grčke u eurozoni'. Najava referenduma razbjesnila je i domaću oporbu i partnere iz EU-a koji su se mjesecima dogovarali o spašavanju Grčke iz dužničke krize, a istodobno je izazvala pad na burzama i zabrinutost na tržištima diljem svijeta.

Podrška vlade Papandreouu je osigurala relativan mir barem do petka, kad bi se u grčkom parlamentu trebalo glasati o povjerenju njegovoj vladi. Čelnik grčke oporbe odbacio je zamisao o referendumu i zatražio raspisivanje prijevremenih izbora. 'Izbori su nužni', rekao je konzervativni čelnik Antonis Samaras nakon sastanka s grčkim predsjednikom Karolosom Papuliasom i dodao da će njegova stranka Nova demokracija učiniti sve da izbjegne takve 'oportunističke eksperimente'.

'Referendum će osigurati jasan mandat i bit će jasna poruka Grčkoj i međunarodnoj zajednici o našemu europskom putu i sudjelovanju u euru', rekao je Papandreou na sedmosatnom sastanku vlade, priopćeno je iz njegova ureda.

'Nitko neće moći sumnjati u grčki smjer unutar eura', dodao je.

Nakon što je dobio podršku vlade, Papandreou će se kasnije u srijedu sastati s čelnicima Njemačke i Francuske koji su ga pozvali na hitni sastanak u Cannes, uoči samita G20 u tom gradu, da bi osigurali provedbu dogovora o rješavanju grčke dužničke krize.

Kakav god bio rezultat referenduma, Papandreouova odluka jamči dugačke tjedne nesigurnosti upravo u trenucima kad 17-člana eurozona očajnički treba period mira da bi provela mjere za spašavanje eura i rješavanje dužničke krize dogovorene na samitu u Bruxellesu prošli tjedan.

'Najava referenduma je iznenadila cijelu Europu. Taj plan... je bio jedini način za rješavanje problema grčkog duga', rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u utorak. Japanski ministar financija Jun Azumi kazao je da su 'svi šokirani'.

Glasnogovornik grčke vlade kazao je da će se referendum održati 'što je prije moguće, odmah nakon što budu formulirani svi uvjeti paketa pomoći'. Analitičari ipak ocjenjuju da nije vjerojatno da će se referendum organizirati prije kraja godine te da će se to dogoditi najvjerojatnije sredinom siječnja sljedeće godine.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da većina Grka ne podržava paket pomoći EU-a, ali puno toga ovisi o tome kako će se formulirati referendumsko pitanje i kako će se uoči referenduma voditi rasprava u grčkoj javnosti, koja i dalje podupire članstvo Grčke u eurozoni.

EU-ov paket predviđa novi zajam od stotinu milijarda eura i otpis 50 posto grčkog duga u privatnom sektoru. Da bi osigurala paket pomoći, grčka vlada je pristala na brojne mjere štednje, protiv kojih već tjednima traju prosvjedi diljem Grčke.

Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale nakon šokantne vijesti da će Grčka održati referendum, što je izazvalo sumnje u uspjeh prošlotjednog dogovora europskih lidera o suzbijanju dužničke krize.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!