UKAZANJE DJEVICE MARIJE

Papa uskoro donosi odluku o Međugorju

11.09.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Vatikan će uskoro razmatrati izveštaj Međunarodne komisije za Međugorje pri Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu, zadužene da ispita činjenice o navodnom pojavljivanju Gospe ili Blažene Djevice Marije u Međugorju kod Čitluka, javila je ruska Vjerska informativna agencija (VIA), a prenosi srbijanski Tanjug

Pozivajući se na katoličke medije u Italiji, VIA podsjeća da je Vatikan još 2010. godine formirao Komisiju na čijem je čelu kardinal Kamilo Ruini, a koja je navodno prikupila mnogo 'pozitivnog materijala' povodom pojavljivanja Gospe u Međugorju. Izveštaj Međunarodne komisije uskoroćebiti predan Kongregaciji za nauk vjere, koja će ga dalje proslijediti papi Benediktu XVI. radi donošenja konačne odluke o slučaju Međugorje.

Glavni tajnik Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini, monsinjor Ivo Tomašević kazao je za agenciju Anadolija da 'nije riječ o tome da se prizna ili ne prizna Međugorje'.

'Međugorje je mjesto gdje treba pastoralno opsluživati ljude koji tamo dolaze. A sada, što se tiče samog priznanja Međugorja, još uvijek je na snazi stav Biskupske konferencije bivše Jugoslavije da se, na temelju toga što se ispitalo, nije moglo utvrditi da je riječ o nadnaravnim stvarima. S tim da se ljudi tamo mogu moliti Bogu i treba se za njih pastoralno brinuti. Kad je riječ o Svetoj stolici i Komisiji, tu nije u pitanju priznanje ili nepriznanje, Komisija će, zapravo, iznijeti svoj stav o tome', izjavio je Tomašević za AA.

Nadalje, Tomašević je naglasio da je riječ o slučaju koji je osjetljive naravi.

'Komisija će, kada završi svoj rad, to objaviti. Tu nema potrebe za nekom vrstom nagađanja. Tu je više riječ o stvari koja je mnogima zanimljiva, nego što se to tiče vjere. Mi štujemo Blaženu Djevicu Mariju i za nas je objava ono što je objavljeno u Svetome pismu. Postoji i crkvena tradicija. Time je završeno. Postoji malo mjesta poput Fatime ili Lurda gdje se, zapravo, kroz čudesa i ispunjenje, pokazalo da su vizije bile istinite. Što će biti Međugorje, to će vrijeme pokazati', zaključuje Tomašević.

Lik Gospe se navodno pojavio u Međugorju kod Čitluka 24. lipnja 1981. godine. Od tada ovo mjesto svake godine posjećuju milijuni vjernika. Svakog 25. u mjesecu Informativni centar Međugorja objavljuje nove navodne poruke Kraljice mira.

Biskupija mostarska na čelu s Ratkom Perićem
odbija prihvatiti da se u Međugorju dogodilo čudo, ali to ne zaustavlja vjernike iz cijelog svijeta, posebno iz Latinske Amerike, da posjećuju ovo mjesto u Hercegovini.