SVETI OTAC NA BLISKOM ISTOKU

Papa u Libanonu pozvao na nenasilje

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.09.2012 21:11
  • Objavljeno 15.09.2012 u 13:56
Papa Benedikt XVI

Papa Benedikt XVI

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Papa Benedikt XVI. pozvao je u subotu narode na Bliskom istoku da "kažu ne osveti" i odustanu od "verbalnog i fizičkog nasilja", pozivajući ih da prihvate "pluralno društvo"

Poglavar Katoličke crkve je drugog dana svog posjeta Libanonu u predsjedničkoj palači Baabdi, blizu Bejruta, uputio poruku pred više stotina libanonskih uglednika iz svijeta politike, religije i kulture, među kojima su bili i čelnici muslimanskih zajednica.

U trenutku kada se nad čitavu regiju nadvila prijetnja sirijskog sukoba i nasilni prosvjedi protiv zbog američkog filma koji vrijeđa islam, Papa se u svom govoru osvrnuo na vjerske i društvene uvjete koji mogu pomoći uspostavi mira u čitavoj regiji.

Papa je zatražio da se "odustane od verbalnog i tjelesnog nasilja" koje je "uvijek napad na ljudsko dostojanstvo, kako počinitelja tako i žrtve", dodao je, ne spomenuvši izrijekom najnovije nasilje zbog filma kojim se vrijeđa islam.

"Moramo reći ne osveti, priznati svoje pogreške, prihvatiti ispriku ne tražeći je i, napokon, oprostiti. Jer jedino se davanjem i primanjem oprosta postavljaju čvrsti temelji za pomirbu i mir", istaknuo je Sveti Otac.

"Samo tako može rasti sloga između kultura i vjera, poštovanje bez oholosti", rekao je Benedikt XVI.

"Kršćanstvo i islam u Libanonu stoljećima žive na istom prostoru. Nije rijetkost da su u istoj obitelji zastupljene dvije vjere. Ako je to moguće u jednoj obitelji, zašto ne i na razini čitavog društva?", upitao se Papa.

"Sloboda ispovijedanja i življenja svoje vjere mora biti omogućena svima a da pritom svoj život i slobodu ne izlažu opasnosti", istaknuo je.

Na kraju je kazao da je "molio Boga da blagoslovi Libanon i sve stanovnike regije u kojoj su rođene velike religije i plemenite kulture".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi