BAZILIKA SV. PETRA

Papa predvodio Uskrsno bdijenje

04.04.2010 u 07:41

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. predvodio je u subotu u vatikanskoj bazilici svetog Petra Uskrsno bdijenje, ušavši u zamračenu crkvu s upaljenom svijećom - čin koji simbolizira kršćansko vjerovanje da Isus svojim uskrsnućem donosi svjetlo na svijet

Nakon ulaska Benedikta XVI. u baziliku svetog Petra, tisuće vjernika slijedile su njegov primjer i upalile svoje svijeće. Na Trgu svetog Petra još ih je nekoliko desetaka tisuća pratilo bdijenje na četiri velika ekrana.

Papa se u propovijedi usredotočio na teme života, smrti i besmrtnosti, postavivši pitanje što bi se dogodilo da moderna medicina može ukinuti smrt.

'Što bi se stvarno dogodilo da u tome uspijemo? Možda ne posve, ali da smrt uspijemo odgoditi sve dok ljudi ne dosegnu dob od nekoliko stotina godina. Bi li to bila dobra stvar?', zapitao se Papa.

'Čovječanstvo bi postalo izuzetno staro i ne bi više bilo mjesta za mlade. Sposobnosti inovacija bi zamrle i beskonačan život ne bi bio raj nego kazna', rekao je Benedikt XVI.

Umjesto toga, Bog čovječanstvu nudi novi, drugačiji život kroz 'istinski lijek za besmrtnost - krštenje', rekao je Papa.

Papa na Bdijenju nije izravno spomenuo pedofilske skandale koji zadnjih mjeseci potresaju Rimokatoličku Crkvu.
U skladu s tradicijom, tijekom Bdijenja krstio je petero odraslih obraćenika, iz Somalije, Rusije, Albanije, Japana i Sudana.

Danas prijepodne papa Benedikt XVI. će slaviti svečano uskrsno misno slavlje ispred bazilike svetog Petra. Nakon toga će iz središnje lođe na bazilici, točno u podne, udijeliti blagoslov i poruku Urbi et orbi (Gradu i svijetu) na više od 60 svjetskih jezika.