O ODLIJEVU MOZGOVA

Papa pozvao studente da ne odlaze raditi u inozemstvo

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.12.2011 20:23
  • Objavljeno 02.12.2011 u 20:22
Papa Benedikt XVI

Papa Benedikt XVI

Izvor: Sipa Press / Autor: GALAZKA/SIPA

Sveti Otac Benedikt XVI. pozvao je u petak studente iz siromašnih zemalja da se odupru 'odljevu mozgova' i da svoje sposobnosti nakon završetka studija stave u službu svog društva

'Zbog nedostatka stručne izobrazbe i odgovarajućih struktura u njihovoj zemlji, ali i zbog društvenih i političkih napetosti te zahvaljujući novčanoj potpori studiranju u inozemstvu, strani studenti su sve brojnija skupina unutar velikog fenomena migracija', istaknuo je Papa obraćajući se sudionicima Svjetskog kongresa o pastoralu stranih studenata.

Zato je 'važno' studentima osigurati 'zdravu i ujednačenu intelektualnu, kulturnu i duhovnu pripravu kako ne bi bili žrtve odljeva mozgova', upozorio je. Međutim, dodao je Benedikt XVI., studenti su 'društveno i kulturno važna skupina' i mogu obnašati 'odgovorne zadaće u zemlji iz koje dolaze', uspostavljajući 'kulturne, društvene i duhovne mostove sa zemljom koja ih je prihvatila'.

Katolička sveučilišta mogu imati ulogu u tom smislu, dodao je. Velik broj stranih studenata se nakon završetka studija ne vraća u domovinu zbog straha da neće naći odgovarajući posao i zbog toga što ih privlače bolji životni uvjeti i veća plaća u bogatim zemljama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi