SJETIO SE

Papa: Ne koristi nasilje u Božje ime

11.11.2010 u 15:50

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI pozvao je u četvrtak da se 'ne koristi nasilje u Božje ime', ustvrdivši da 'vjera ne može nikad opravdati netoleranciju i ratove', nakon novih napada na kršćane u Iraku

'Sve religije trebale bi poticati na pravilno korištenje razuma i promicanje etničkih vrijednosti koje čine građansku koegzistenciju', dodaje Papa u tekstu izvlačeći zaključke iz sinode o Božjoj riječi u listopadu 2008.

Upozoravajući da se neki sukobi 'prikazuju kao međureligijski', Papa 'želi ponoviti da vjera ne može nikada opravdati netoleranciju ili ratove'. 'Ne može se koristiti nasilje u Božje ime', rekao je Papa.

Istodobno traži od političkih čelnika da 'zajamče svima slobodu savjesti i vjeroispovijesti, kao i izražavanje vlastite vjere', dok islamski zakon prevladava u nekoliko muslimanskih zemalja gdje kršćani ne mogu izražavati slobodno svoju vjeru, primjerice u Saudijskoj Arabiji.

U knjižici pod naslovom Verbum Domini, Benedikt XVI tvrdi da dijalog s muslimanima 'zahtijeva reciprocitet' i mora uključivati 'slobodu izražavanja vlastite religije privatno i javno te slobode savjesti'. Dijalog se mora temeljiti na produbljivanju vrijednosti poput 'poštivanja života' i 'neotuđivog prava muškarca i žene i njihova ravnopravna dostojanstva'.

Papa izražava 'zahvalnost cijele Crkve kršćanima koji ne posustanu pred preprekama i progonima zbog Evanđelja'.

Po njemu je zadaća Crkve nastaviti 'štititi pravo na slobodu širenja Božje riječi, pronalazeći najdjelotvornije načine njezina izražavanja, čak uz opasnost od progona'.

U srijedu je u nizu napada na kuće i trgovine koje pripadaju kršćanima u Iraku šest osoba smrtno stradalo, a 33 ih je ranjeno.