TREĆI DAN POHODA U VELIKOJ BRITANIJI

Papa izrazio žaljenje žrtavama pedofilije

18.09.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Služeći u katedrali u Westminsteru misu na latinskom koju je uživo prenosio BBC, Papa Benedikt XVI. je izrekao duboku bol zbog žrtava pedofilije od strane katoličkih svećenika i odgojitelja te priznao sramotu i poniženje od kojih Crkva pati zbog tih grijehova koje je okvalificirao kao 'grozne zločine'

Nakon mise Papa je izašao ispred katedrale gdje je susreo 2.500 mladih iz svih župa Engleske, Škotske i Walesa. Vrativši se ponovno u katedralu, primio je pozdrave crkvenih i političkih predstavnika Walesa te, budući da nije mogao posjetiti taj dio Velike Britanije, održao poseban govor katolicima te pokrajine.

Prije mise, Papa se jutros susreo s britanskim premijerom Davidom Cameronom, koji nije mogao biti na dočeku u Edimburghu zbog pogreba njegova oca, za što mu je Papa iskazao svoju sućut. Nakon toga se Papa susreo sa zamjenikom premijera, liberalom Michom Cleggom, te s vršiteljicom dužnosti predsjednice opozicijskih laburista Harriet Harman.

Popodne će Papa posjetiti dom za starije i nemoćne će predvoditi molitveno bdijenje za mlade u Hyde Parku.

Najavljeni su i protestni marševi protiv Papina dolaska i njegova načina upravljanja Katoličkom crkvom.

Očekuje se i da će se Papa, još se ne zna ni gdje ni kako, sastati i sa žrtvama seksualnih zločina kao što je to činio na ostalim inozemnim putovanjima.