riskantno putovanje

Papa Franjo u ožujku ide u Irak, obići će Bagdad, Erbil, Mosul

07.12.2020 u 14:01

Bionic
Reading

Papa Franjo, kao prvi papa ikada, posjetit će Irak sljedeće godine te od 5. do 8. ožujka obići pet mjesta uključujući Bagdad, Erbil i Mosul na riskantnom putovanju koje su njegovi prethodnici zaobišli, objavio je Vatikan u ponedjeljak

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da će Franjo, koji navršava 84 godine sljedeći tjedan, posjetiti glavni grad Bagdad, Ur, grad povezan sa starozavjetnim likom Abrahamom, kao i Erbil, Mosul i Karakoš u ravnici Ninive.

"Plan putovanja bit će poznat u dogledno vrijeme, a ovisit će o razvoju zdravstvene situacije u svijetu", navodi Bruni u izjavi.

Papa se nadao da će Irak posjetiti još ove godine, no zbog sigurnosnih razloga i pandemije koronavirusa planovi su odgođeni.

Bit će to prvo Franjino putovanje u više od godinu dana. Svi inozemni posjeti planirani za ovu godinu otkazani su zbog pandemije.

Pokojni papa Ivan Pavao II. 2000. je želio posjetiti drevni irački grad Ur, koji se tradicionalno smatra gradom u kojemu se rodio Abraham, otac triju velikih monoteističkih religija - kršćanstva, islama i židovstva.

To je trebao biti prvi dio hodočašća u Irak, Egipat i Izrael.

Međutim pregovori s vladom tadašnjega iračkog vođe Sadama Huseina propali su i nije mogao otići.