ZA ZEMLJE U RAZVOJU

Papa Franjo traži veću pomoć za žrtve svećeničkog spolnog zlostavljanja

05.05.2023 u 17:44

Bionic
Reading

Papa Franjo zatražio je u petak veću pomoć za žrtve svećeničkog spolnog zlostavljanja u zemljama u razvoju. Papa je to rekao na susretu sa članovima svoje jako kritizirane komisije za zaštitu maloljetnika

Papa je 2014. osnovao tu komisiju kao odgovor na skandal sa svećenicima pedofilima koji je teško potresao Crkvu. Sveti Otac je u petak ponovno kritizirao 'loše upravljanje' Crkvenih čelnika tom krizom. 'Nemojte se obeshrabriti kada izgleda da se malo toga mijenja nabolje. Ustrajte i radite dalje', rekao je novim članovima komisije.

Posebno je izdvojio probleme u Africi, Aziji i Južnoj Americi gdje žrtve ne dobivaju jednaku pomoć kao na sjevernoj hemisferi i gdje programi za obrazovanje svećenika nisu dostatni.

'Normalno je da u najprosperitetnijim regijama svijeta postoje programi prevencije koji su dobro strukturirati i financirani, gdje su žrtve i njihove obitelji poštovani, a u drugim dijelovima svijeta žrtve pate u tišini, možda odbačene i stigmatizirane kada pokušaju progovoriti o nasilju koje su doživjele', rekao je. 

Pontifikalna komisija susreće se s problemima od svojeg osnutka. U ožujku je otišao najutjecajniji član Hans Zollner, optuživši komisiju za strukturne probleme i manjak transparentnosti. Papa ju je pokušao osnažiti integrirajući je u vatikanski odjel za svećeničko spolno zlostavljanje. Komisija je u travnju sklopila i novi sporazum s vatikanskim ministarstvom za evangelizaciju.