negativan test

Pao dogovor; tisućama kamiona blokiranih kod Dovera trebat će dani da prijeđu La Manche: Situacije je neljudska i jedino što tražimo je rješenje

23.12.2020 u 11:17

Bionic
Reading

Nakon dogovora Londona i Pariza o prelasku granice uz negativan test na covid-19, tisućama kamiona će biti potrebno "nekoliko dana" da iz luke u Doveru prijeđu La Manche, objavila je u srijedu britanska vlada

"Trebat će nam nekoliko dana da se izvučemo iz ove situacije", rekao je britanski ministar za lokalnu samoupravu i stanovanje Robert Jenrick za Sky News.

Pariz i London su u utorak kasno navečer dogovorili da se vozači kamiona koji su negativni na covid-19 mogu ukrcati na trajekte za Calais, nakon što su brojne zemlje zatvorile svoje granice za Britance u strahu od mutiranog virusa SARS-CoV-2.

Ured premijera Jeana Castexa objavio je kako će se francuskim i europskim državljanima omogućiti ulazak u Francusku uz negativan test na covid-19 koji nije stariji od 72 sata, dok će Britanci i državljani trećih zemalja smjeti ući u Francusku ako imaju valjan poslovni ili nekakav drugi razlog, uz negativan test.

Prema riječima ministra Jenricka, u utorak navečer je u Kentu, na jugoistoku zemlje, zapelo oko 4000 kamiona, na autocesti od Londona prema luci stoji oko 800 kamiona, a 3000 kamiona je blokirano u bivšoj zračnoj luci, gdje vozači mogu obaviti obavezna testiranja.

  • +4
Dover Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Vozači su bijesni te su se danas kod Dovera sukobili s policijom, tražeći prelazak u Francusku. Njih više tisuća, iz brojnih europskih zemalja, danima su zatočeni u južnoj Engleskoj i mnogi neće stići svojim kućama za Božić.

Vozači koji su zapeli u Engleskoj zbog odluke većine europskih zemalja da zatvore svoje granice za ljude koji prostižu iz Velike Britanije bijesni su jer nemaju hrane, vode i primjerene sanitarne uvjete.

"Situacije je neljudska i jedino što tražimo je rješenje", kazao je jedan španjolski vozač.

"Mislim i uvjeren sam da ovo što se sada događa nema nikakve veze s koronavirusom, ali ima veze s politikom, odnosno Brexitom", kazao je drugi vozač.

Vozači trubljenjem i svjetlima iskazuju svoje nezadovoljstvo i traže da se ubrza postupak testiranja.

Jenrick je kazao da će testove provoditi i vojska kako bi se izbjegla duga čekanja.

Vozači će se podvrgnuti brzom testu, a svatko tko bude pozitivan će morati pristupiti preciznijem PCR testiranju na čiji se rezultat duže čeka. Ako i taj test bude pozitivan, vozač će ići u samoizolaciju u hotelsku sobu.