OBAMA U GRADU

Panika u Bruxellesu zbog sumnjivog paketa

26.03.2014 u 11:14

Bionic
Reading

Belgijska policija priopćila je da je uzbuna koja je proglašena u srijedu ujutro zbog sumnjivog paketa u jednom briselskom autobusu za vrijeme posjeta američkog predsjednika Baracka Obame bila neutemeljena. Paket koji je prouzročio paniku pokazao se bezopasnim, te se uklanja sigurnosni obruč podignut oko autobusa

Policija je ranije priopćila da je odred za deaktivaciju ekspolozivnih naprava poslan u sjeverni dio Bruxellesa, oko tri kilometra od sjedišta NATO-a. Obama se nešto kasnije sastaje s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom.

'Zatvorili smo okolno područje, što je naša standardna procedura u ovakvim slučajevima', rekao je glasnogovornik briselske policije.

Obama je u utorak navečer doputovao u Bruxelles, gdje će u srijedu sudjelovati na sastanku na vrhu s čelnicima EU-a.

To je njegov prvi posjet europskoj prijestolnici otkako je izabran za predsjednika i prvi posjet nekog američkog predsjednika nakon 2005. godine.

Obamu su po slijetanju dočekali belgijski kralj Philippe i premijer Elio di Rupo. U Bruxellesu su na snazi iznimne mjere sigurnosti.

Američki predsjednik će tijekom svog 24-satnog boravka u Belgiji posjetiti u srijedu ujutro memorijalno groblje u Waregemu, kako bi odao počast poginulim Amerikancima u prvom svjetskom ratu.

S čelnicima EU-a, predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, Obama će se sastati tijekom radnog ručka, a predviđeno trajanje je samo 75 minuta. Obama će također održati govor u bruxelleskoj 'Palais des Beaux Arts', pred oko 2000 odabranih uzvanika. Iz Bruxellesa odlazi u srijedu navečer u Rim, gdje će se u četvrtak i petak sastati s papom Franjom te talijanskim predsjednikom i premijerom.

Američki predsjednik u Bruxelles je doputovao iz Haaga, gdje je sudjelovao na summitu o nuklearnoj sigurnosti i na sastanku skupine G7.