PRESICA NA OTVORENOM

Pametno i Fokus: Hrvatska nema novaca za otkup Ine

07.06.2020 u 13:36

Bionic
Reading

Koalicija stranaka Fokus, Pametno i Nezavisna lista Zagreb ocijenile su u nedjelju kako Hrvatska nema novaca za otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a, dodavši da bi HDZ od 2016. do sada već nešto napravio da je bio ozbiljan po pitanju otkupa.

"Danas se Hrvatska nalazi u krizi najvećoj do sada i dan danas ne znamo kako ćemo iz nje isplivati. U takvoj situaciji govoriti o otkupu dionica Ine, svatko iole ozbiljan zna da jednostavno novaca za tako nešto nema", izjavila je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak na konferenciji za medije ispred zgrade Ine.

Sljedeći tjedan očekuje se izvještaj i studija investicijske banke Lazard koja će dati i cijenu otkupa dionica Ine. Da bi se otkup ostvario, morat ćemo zadužiti praunuke naše djece, smatra Puljak.

Pozvala je građane Hrvatske da ne vjeruju lažnim obećanjima i predizbornim trikovima, jer novaca za otkup dionica Ine nema. Vladajućima je poručila da se "okane rješavanja ovog problema", ustvrdivši da je bilo loše sve što su napravili do sada.

Huić: Riječ je o iznosu od oko 25 milijardi kuna

Nezavisni kandidat Davor Huić također smatra da Hrvatska nije u dobroj financijskoj situaciji za otkup Ine.

Smatra kako bi za otkup dionica u vlasništvu mađarske kompanije trebala izdvojiti najmanje 15 milijardi kuna, a može se očekivati, dodaje, i da će Mađari tražiti 20 ili 30 posto više od onoga što pokaže procjena.

Također, da bi otkup imao smisla, kaže, potrebno je obnoviti rafinerije u Sisku i Rijeci, ali i odvojiti novac za troškove arbitraže. Kada se sve to zbroji, kaže Huić, riječ je o iznosu od oko 20 do 25 milijardi kuna kojih Hrvatska u ovom trenutku nema, a uz to će i javni dug do kraja godine narasti na 99 ili 100 posto BDP-a.

"Tko god u ovom trenutku obećava ljudima da će provesti otkup Ine ili vratiti Inu u hrvatske ruke, taj ili ne zna što priča ili namjerno hrvatskim biračima prodaje maglu", dodao je.

Nađi: Budućnost je u električnoj energiji

Predsjednik stranke FOKUS Davor Nađi rekao je da treba postaviti pitanje na koji način vidimo budućnost Hrvatske i Ine - opet u rukama HDZ-a i SDP-a ili u smjeru obnovljivih izvora energije.

"Svi znamo da je budućnost u električnoj energiji. Hrvatska se kao zemlja treba okrenuti tim načinima opskrbe energijom kako bi bila neovisna i samodostatna", ocijenio je.

Postoje mnogi alternativni načini proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije čime se može osigurati energetska opskrba za Hrvatsku, dodao je Nađi.

EU ide prema neutralnosti CO2 emisija do 2050., dok Hrvatska razmišlja o otkupu naftne kompanije, upozorio je.

Sumpor: Zakonom zaštititi prirodne resurse

Predsjednica stranke Nezavisna lista Zagreb Marijana Sumpor smatra da se trebaju zakonom zaštititi svi prirodni resursi koji su od strateškog interesa za Hrvatsku.

Vezano za upravljanje državnim poduzećima, kaže da modeli upravljanja koji se odnose na stopostotno državno vlasništvo "vode prema situaciji u kojoj javna poduzeća služe kao zlatni rudnici za politički uhljebistan". Smatra da je tako bilo i u slučaju Ine.

  • +8
Stranke FOKUS i Pametno održale konferenciju za medije na temu otkupa INA-e Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Uvođenjem privatnog kapitala, mijenja se pristup upravljanju, ali političke strukture i dalje su usko vezane za investitore koji su preuzeli vlasništvo, a konkretan primjer je Ina, dodala je Sumpor.

Mišljenja je da postoji mogućnost da se, uz poštivanje zakona i propisa te jasan plan i strategiju razvoja, privremeno otkupe dionice Ine kako bi se pripremio teren za strateškog partnera, dok je građanima potrebno jasno komunicirati strateški razvoj i tko je strateški partner koji bi unio ravnotežu u upravljačku strukturu Ine.

Vezano za nadolazeće parlamentarne izbore, koalicija je najavila da se zalaže za niže poreze, reformu javne uprave, transparentnost, efikasno pravosuđe te za više prostora za razvoj poduzetništva.

U programu će imati i teme koje pokrivaju znanost i obrazovanje, uključenost, sudjelovanje građana u konzultacijskim procesima oko zakona i propisa, a oslanjanju se i na zelenu agendu EU-a. Svoj program i najvažnije teme detaljno će predstaviti idući tjedan.