IRANSKA LOGIKA

'Paljenje Bijele kuće je jedina kompenzacija za paljenje Kurana'

27.02.2012 u 12:14

Bionic
Reading

Iranski zapovjednik vojske, general Muhamed Reza Nakdi je oštro osudio spaljivanje Kurana u američkoj bazi Bagram prošlog utorka u Afganistanu. On i ajatolah Ahmad Hatami pozvali su na smrt Amerikanaca i na spaljivanje Bijele kuće, što je po njima jedina moguća isprika za tako 'bolan čin kao što je spaljivanje Kurana'

Brigadni general, zapovjednik iranskih vojnih snaga, Muhamed Reza Nakdi je rekao da 'ništa osim paljenja Bijele kuće neće moći ublažiti bol muslimana koja je uzrokovana spaljivanjem Kurana'.

'Njihova isprika može biti prihvaćena jedino ako objese svoje zapovjednike; jedino vješanje njihovih zapovjednika znači ispriku', kazao je Nakdi, a javlja iranska novinska agencija Fars.

Prema pisanju Alarabije, na molitvi petkom u Teheranu, ajatolah Ahmad Hatami je rekao da je američko spaljivanje Kurana bilo 'namjerno'.

'Na temelju izvještaja novinara, to je namjeran potez potaknut mržnjom Amerike prema islamu. Svijet bi trebao znati da je američka administracija neprijateljski raspoložena prema islamu. Ova uvreda nije bila pogreška, već namjeran čin, jer je Washington neprijateljski raspoložen prema islamu.'

General John Allen, zapovjednik ISAF-a i američkih snaga u Afganistanu, pozvao je na mir usred nasilnih prosvjeda protiv američke vojske.

'Sada nije vrijeme za osvetu', kazao je Allen za CNN koji je izvijestio i da je Allen pozvao trupe da 'pokažu afganistanskom narodu da je ovaj čin u Bagramu bio loš, da nije bio namjeran i da Amerikanci i vojnici ISAF-a ne podržavaju takvo ponašanje'.

Riječi dvojice utjecajnih Iranaca, vojnog zapovjednika Nakdija i ajatolaha Hatamija, samo potvrđuje retoriku Irana koja poziva na smrt Amerikanaca.