TRZAVICE U KOALICIJI

Pala slovenska vlada! Šarec odstupio, susjedi idu na prijevremene izbore

27.01.2020 u 10:29

Bionic
Reading

Na tiskovnoj konferenciji na kojoj je objavljen odlazak ministra financija Andreja Bertoncelja iz vlade slovenski premijer Marjan Šarec iznenadio je javnost najavom da će već danas u parlament poslati i svoju ostavku te da će građani izaći na prijevremene izbore

'S 13 zastupnika i trenutačnom koalicijom ne mogu ispuniti sva obećanja. No mogu ih ispuniti nakon izbora', rekao je Šarec te dodao da je njegova Lista Marjana Šarca (LMŠ) već dogovorila suradnju sa Strankom modernog centra (SMC), čiji je trenutačni predsjednik Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva.

Prije Šarčeve iznenađujuće objave ostavku je podnio Andrej Bertoncelj, ministar financija, obrazloživši je 'profesionalnim razlozima'.

Već neko vrijeme slovenska vlada suočava se s tenzijama unutar koalicije koju je činilo šest stranaka, nakon što je Levica, stranka koja je podržavala vladu, izašla iz koalicije i tako je pretvorila u manjinsku vladu. Čini se da je posljednji čavao u lijes aktualne slovenske vlade zabila nemogućnost dogovora oko dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Naime prošlog tjedna ministar zdravstva Aleš Šaber objavio je kako njegovo ministarstvo inzistira na tome da gubitak nastao kao posljedica prestanka plaćanja osiguranja komercijalnim osigurateljima bude pokriven iz državnog proračuna. Ministar financija Andrej Bertoncelj na to je odgovorio da će njegovo ministarstvo ograničiti iznos za pokrivanje takvog gubitka na deset milijuna eura godišnje.