NAKON POKOLJA UČENIKA

Pakistan ukida moratorij na smrtnu kaznu za teroriste

17.12.2014 u 13:11

Bionic
Reading

Pakistanski premijer Navaz Šarif odobrio je ukidanje moratorija na smrtnu kaznu u slučajevima osuđenih za terorizam, nakon jučerašnjeg najkrvavijeg pokolja u povijesti Pakistana. Pakistanski su talibani u školi koju polaze djeca vojnika usmrtili 141 osobu od kojih 132 učenika, kako bi se osvetili zbog nedavne vojne ofenzive na njihova uporišta

Napad u Pešavaru koji je završen nakon više od sedam sati borbe smrću šest napadača držao je bez daha cijelu zemlju sleđenu pričama preživjelih kako su talibani išli iz razreda u razred ubijajući djecu, od kojih su neka imala jedva 12 godina.

Pokolj je izazvao val međunarodne osude, od UN-a do velikih zapadnih sila i Indije, tradicionalnog suparnika Pakistana, preko mlade pakistanske aktivistice za obrazovanje Malale Jusafzai, nove dobitnice Nobelove nagrade za mir podrijetlom iz tog područja.

Odgovornost za napad preuzeo je talibanski pokret u Pakistanu, glavna islamistička pobunjenička skupina u zemlji i počinitelj napada na Malalu 2012., koji je pokazao sposobnost za krvave napade unatoč nedavnim vojnim ofenzivama koje su ga oslabile.

Islamabad je potvrdio svoju odlučnost da eliminira tu skupinu u čijim je napadima smrtno stradalo 7000 osoba u zemlji od 2007., posebice na sjeverozapadu zemlje i u Pešavaru.

Više možete vidjeti ovdje