više od 23 tisuće zaraženih

Pakistan ublažava mjere iako vrhunac epidemije tek slijedi

07.05.2020 u 14:41

Bionic
Reading

Pakistan je u četvrtak objavio plan ublažavanja gotovo svih mjera za borbu protiv koronavirusa osim zabrane javnog prijevoza usprkos rastu broja zaraženih i preminulih

Premijer Imran Khan rekao je da se restrikcije ukidaju od subote. Istaknuo je da je ta odluka donesena kako se ne bi ugrozili životni uvjeti milijuna ljudi, u državi u kojoj gotovo 40 posto stanovništva živi u siromaštvu.

Otvorit će se ključni gospodarski sektori poput poljoprivrede, građevine, proizvodnje i maloprodaje, objavio je ministar za planiranje Asad Umer.

Javni prijevoz, što uključuje vlakove i zrakoplove, ostaje zaustavljen. Do 15. srpnja se odgađa otvaranje obrazovnih institucija, rekao je ministar obrazovanja Šafkat Mehmud.

Ove odluke objavljene su dan nakon što je Pakistan zabilježio gotovo 1,5 tisuća novih zaraza, što je rekord za tu državu koja broji više od 212 milijuna stanovnika. U Pakistanu je zaraženo više od 23 tisuće ljudi, a preminulo je njih 550, pokazuju službene statistike.

Vlasti se teško nose s rastom zaraženih iako državi tek slijedi vrhunac pandemije. Dodatni rizik predstavljaju tisuće Pakistanaca koji su se pokazali pozitivnima na virus nakon što su se vratili iz inozemstva.

U ponedjeljak je u Islamabad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigao zrakoplov s pakistanskim državljanima. Od 209 ljudi pozitivno je bilo njih čak 105. Pakistan razmatra i dopuštanje molitvi u džamijama, u vrijeme svetog mjeseca Ramazana.