sukob nuklearnih sila

Indija priznala gubitak jednog MiG-a 21 iznad Kašmira, a tvrdi da je srušila pakistanski F-16

27.02.2019 u 07:50

Bionic
Reading

Pakistan tvrdi da je srušio dva indijska zrakoplova u Kašmiru. Glasnogovornik pakistanske vojske izjavio je da su oborena dva indijska aviona te da je zarobljen jedan pilot dok je drugi pao na indijski teritorij. Indija tvrdi da zapravo njihova protuzračna obrana oborila pakistanski F-16 no to su Pakistanci odmah opovrgnuli. Dvije zemlje se već desetljećima spore oko područja Kašmira

'Danas su pakistanske zračne snage izvele udare širom crte kontrole iz pakistanskog zračnog prostora', priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje u srijedu, javlja Al Jazeera.

Ranije je general Asif Ghafoor, glasnogovornik pakistanske vojske, rekao da su indijski avioni ušli u Pakistan te da su dva oborena, a jedan pilot zarobljen.

Indijski dužnosnici su objavili da su najmanje tri borbena aviona Pakistana ušla u njen zračni prostor preko Kašmira u srijedu, ali da su se vratili nakon što su ih presreli indijski avioni.

Navode kako su u tom okršaju srušili jedan pakistanski borbeni avion koji je navodno pao na teritorij Pakistana. Indijsko Ministarstvo vanjskih poslova priznalo je i da su tijekom akcije izgubili jedan od svojih borbenih aviona MiG-21 Bison te da se pilot zasad smatra nestalim, a da nema potvrde je li to isti pilot za kojeg Pakistan tvrdi da ga je zarobio.

Pakistanski premijer Imran Kan pozvao je na smirivanje napetosti te izrazio nadu kako će razum pobijediti i pozvao je indijsku stranku da 'sjednu i razgovaraju'.

Najmanje četiri aerodroma na sjeveru zemlje, uključujući glavni aerodrom u Kašmiru, zatvorena su zbog upozorenja Pakistana na osvetničke napade.

Odnosi između dvije nuklearne sile ponovno su se usijali nakon što je Indija u utorak u akciji koju je nazvala preventivnom izvršila udar na pripadnike jedne islamističke skupine na pakistanskom teritoriju i ubila 'velik broj' njenih pripadnika. Pakistan je odmah nakon indijske akcije upozorio na 'povredu' granice u spornom dijelu Kašmira te je najavio da će odgovoriti na provokaciju. Riječ je o najvećoj eskalaciji nasilja između dvije zemlje još od kratkog rata koji su vodile 1999. godine.

Više vijesti očekuje se uskoro.

Sve je eskaliralo kada je najmanje 40 pripadnika paravojnih snaga ubijeno u samoubilačkom bombaškom napadu na cesti u dijelu Kašmira pod indijskom kontrolom 14. veljače. Odgovornost je preuzela skupina militanata iz Pakistana, Jaish-e-Mohammad (JeM).

U Indiji su u utorak održani prosvjedi podrške preciznim napadima indijskih zračnih snaga na teritoriju Pakistana Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Indija je optužila Pakistan da stoji iza napada te su tenzije eskalirale između dviju nacija koje posjeduju nuklearno oružje.

Također u srijedu se avion indijskih zračnih snaga srušio u Kašmiru, a poginula su dva pilota i jedan civil. Drugi detalji o incidentu nisu još poznati.