Global Economy Watch

PwC: Globalni rast usporava, Indija i Francuska će prerasti Ujedinjeno Kraljevstvo

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 09.01.2019 10:21
  • Objavljeno 09.01.2019 u 10:21
Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U 2019. očekuje se usporavanje ukupnog globalnog gospodarstva kako se države članice skupine G7 vraćaju svojim dugogodišnjim prosječnim stopama rasta, pokazuju nova PwC-ova predviđanja u najnovijem izdanju publikacije Global Economy Watch.

PwC očekuje kraj ubrzanog rasta većine velikih gospodarstava koji smo vidjeli između kraja 2016. godine i početka 2018. godine. U SAD-u se očekuje postupno smanjenje učinka fiskalnog poticaja, više kamatne stope će vrlo vjerojatno zauzdati potrošnju potrošača, a jak dolar i dalje će stavljati pritisak na neto izvoz. PwC predviđa da će rast u SAD-u blago usporiti s procijenjenih 2,8 % u 2018. godini na oko 2,3 % u 2019. godini.

Rast u Kini također će usporiti u usporedbi s 2018. godinom. Iako će vlada nastojati osigurati minimalno usporavanje, učinak američkih trošarina i potreba za kontrolom razina duga vrlo će vjerojatno uzrokovati umjereno usporavanje rasta u 2019. godini.

Očekuje se da će se ponuda radne snage na tržištima rada u naprednim gospodarstvima nastaviti smanjivati, a nezaposlenost će i dalje opadati čak i ako se uspori stvaranje radnih mjesta. Ovo će potaknuti rast plaća, ali i izazvati poteškoće poduzećima koja nastoje popuniti stručna radna mjesta. PwC predviđa da će u 2019. godini nezaposlenost u SAD-u i Njemačkoj, gdje su stope stvaranja radnih mjesta ostale snažne, još pasti.

Barret Kupelian, viši ekonomist PwC-a, izjavio je: 'Prošle godine je velika gospodarska novost bila usredotočena na otvaranje 4,5 milijuna radnih mjesta u naprednim gospodarstvima. Očekujemo da će ovaj trend postupno popuštati tijekom 2019. godine pri čemu će neka gospodarstva poput SAD-a, Kanade i Njemačke doći do svoje minimalne stope nezaposlenosti, a plaće će postepeno rasti. Pod pretpostavkom urednog Brexita, očekujemo da će se razina nezaposlenosti u UK-u također stabilizirati, dok bi neuredan Brexit mogao dovesti do primjetnog porasta nezaposlenosti.'

UK će vrlo vjerojatno pasti na ljestvici najvećih svjetskih gospodarstava. Vrlo je izgledno da će Indija i Francuska prestići UK u 2019. godini i time je pomaknuti s petog na sedmo mjesto u svjetskom poretku.

Dok su se UK i Francuska zahvaljujući sličnim razinama razvoja i otprilike jednakom broju stanovnika redovito izmjenjivale na istom mjestu na ljestvici, uspinjanje Indije na ljestvici vrlo će vjerojatno biti trajno. PwC u 2019. godini predviđa rast realnog BDP-a od 1,6 % u UK, 1,7 % u Francuskoj, a 7,6 % u Indiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!