arbitražni spor

Pahor: Slovenija za prijateljske odnose sa svima, i s Hrvatskom koja ne poštuje svoje obveze

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.01.2019 15:06
  • Objavljeno 30.01.2019 u 15:06
Slovenski predsjednik Borut Pahor

Slovenski predsjednik Borut Pahor

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slovenija želi dobre i prijateljske odnose sa svim državama, sa susjednim i državama u regiji pa i s Hrvatskom koja ne ispunjava svoje međunarodne odnose u pogledu granica, rekao je u srijedu na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za strane veleposlanike predsjednik Borut Pahor

Diplomatima okupljenima na prijemu na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik je kazao da će u regiji Ljubljana nastaviti voditi politiku produbljene suradnje sa svim državama zapadnog Balkana.

'Sa svim tim državama imamo otvorene i prijateljske odnose, što nam omogućava da djelujemo kao čimbenik povezivanja', rekao je istaknuvši da je Slovenija angažirana na procesima pomirbe i regionalne suradnje, te na sređivanju bilateralnih i multilateralnih pitanja na miran način.

Kao najvažnije regionalne i međunarodne događaje u kojima će sudjelovati Slovenija ove godine spomenuo je prvi proljetni summit lidera država iz regije u Tirani u sklopu slovensko-hrvatske inicijative Brdo-Brijuni, te sastanak država inicijative Triju mora u Sloveniji u lipnju. Pahor očekuje da će se na taj skup odazvati visoki predstavnici europskih država i Sjedinjenih Država.

U odnosima sa susjedima Slovenija se zalaže za daljnje jačanje prijateljskih i bliskih odnosa sa sve četiri susjedne države, pa tako i s Hrvatskom koja, rekao je Pahor, 'ne ispunjava svoje međunarodne obveze u pogledu granice koja je već bila određena'.

Aludirao je na arbitražni spor Ljubljane i Zagreba od 2015. godine. Hrvatska je tada jednoglasnom odlukom Vlade i Sabora izašla iz arbitražnog procesa, tvrdeći da su ga slovenski predstavnici kompromitirali, što su pokazale objavljene snimke nedopuštenih kontakata između slovenske dužnosnice Simone Drenik i slovenskog suca u arbitraži Jerneja Sekoleca koji su nastojali utjecati na ostale suce.

Slovenija tumači da je sud nakon toga donio svoju presudu koja je obvezujuća i za hrvatsku stranu, no Hrvatska arbitražno rješenje odbacuje i nudi bilateralno rješenje.

Slovenija je lani zbog neimplementacije arbitražne presude tužila Hrvatsku sudu Europske unije u Luksemburgu s tezom da Hrvatska na taj način krši europsku pravnu stečevinu, a Europsku komisiju kritizirala je što se tužbi nije pridružila i stala na slovensku stranu.

Na međunarodnom planu Slovenija zastupa multilateralni pristup rješavanja problema, rekao je Pahor. Dodao je da u okviru Europske unije podržava što tješnju međusobnu suradnju najviše integriranih država i u tom je smislu pozdravio najnoviji sporazum Francuske i Njemačke o suradnji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!