ODBOR ODOBRIO DEBLOKADU

Pahor: Prijedlog arbitražnog sporazuma do kraja tjedna

ivo vajgl borut pahor

ivo vajgl borut pahor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Zaplatil / Delo

Odbor za poslove Europske unije slovenskog parlamenta u ponedjeljak je bez ijednog glasa protiv prihvatio da se na pristupnoj konferenciji s Hrvatskom, koja se održava u petak, otvori šest i zatvori pet pregovaračkih poglavlja koje je Slovenija do sada blokirala

LJUBLJANA - Potvrdio je to nakon zatvorene sjednice tog odbora zastupnik Pahorovih socijalnih demokrata (SD) Matijaž Frangeš, koji je vodio sjednicu.

Frangeš je istaknuo da ni jedan od članova odbora nije glasovao protiv, ali da će Slovenija uz otvaranje i zatvaranje poglavlja donijeti i jednostrane izjave kojima će u hrvatskom pristupnom procesu zaštititi svoje interese.

Kosor očekuje ispunjavanje dogovora sa Slovencima 

Premijerka Jadranka Kosor očekuje da će se međuvladina konferencija opristupanju Hrvatske EU-u održati kako je planirano, 2. listopada. 'Očekujem da će se 2. listopada, kao što je najavljeno iz švedskog predsjedništva,održati međuvladina konferencija i da će sve poći u onom smjeru kako jedogovoreno i kako, uostalom, potvrđuje i švedski premijer, odnosno švedskopredsjedništvo te kako sam ja naglasila u usuglašenu pismu sa slovenskimpremijerom, odnosno vlada RH i Republike Slovenije", odgovorila je Kosortijekom gostovanja u tvornici Končar-električna vozila na  pitanje štoočekuje od sjednice slovenskog parlamenta i što će vlada poduzeti ako slovenskablokada ostane.

Po njegovim riječima, prva slovenska jednostrana izjava odnosit će se na sporazum slovenskog premijera i hrvatske premijerke o deblokadi pristupnih pregovora i nastavku razgovora o granici.

U njoj će se dati slovensko tumačenje tog sporazuma te tumačenje pisma koje je švedsko predsjedništvo EU-a uputilo Sloveniji u vezi s pismom hrvatske premijerke Jadranke Kosor.

To će biti, kako je objasnio, jednostrana izjava općenite naravi o tome kako Slovenija gleda na postignut dogovor.

Isto tako, Frangeš je rekao da će Slovenija na pristupnoj konferenciji dati i jednostrane izjave vezane uz neka od hrvatskih pregovaračkih poglavlja, kako bi zaštitila svoje interese.

Riječ je, kako je objasnio, o sadržajnim primjedbama na poglavlje o slobodnom kretanju kapitala, poglavlje o poljoprivredi i poglavlje o razvoju europskih mreža.

Inače, nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka slovenski premijer Borut Pahor izjavio je kako će ovaj tjedan dogovoriti prijedlog arbitražnog sporazuma o načinu određivanja granice između Slovenije i Hrvatske.

Pri tome je iznio da se prijedlog sporazuma temelji na prijedlogu povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna iz sredine lipnja.

Također, Odbor za poslove EU slovenskog parlamenta bez ijednog glasa protiv prihvatio je da se na pristupnoj konferenciji s Hrvatskom u petak otvori šest i zatvori pet pregovaračkih poglavlja koje je Slovenija do sada blokirala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi