NEDOSTAJU DVA MINISTRA

Pahor odredio privremenog ministra poljoprivrede

29.03.2010 u 12:57

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor, suočen s poteškoćama u pronalaženju kandidata za dva ministarska mjesta u vladi koju su zadnjih mjeseci potresle afere i napadi oporbe, objavio je u ponedjeljak da poslove ministra poljoprivrede za kraće razdoblje od nekoliko tjedana preuzima ministar za lokalnu samoupravu Henrik Gjerkeš

Nakon što je nedavno ostavku dao bivši ministar poljoprivrede, a nekoliko mogućih kandidata dosad odbilo Pahorovu ponudu, slovenski premijer odlučio se za privremeno rješenje s obzirom na to da je u ponedjeljak istjecao rok za imenovanje novog kandidata za ministra. U suprotnome bi, sukladno zakonu o vladi, to mjesto morao preuzeti sam i obavljati ga do imenovanja novog ministra.

Mediji navode da je ponuđenu kandidaturu prošli tjedan odbio parlamentarni zastupnik Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) Janko Veber. Njegov je izgovor bio da bi preuzimanjem mjesta ministra poljoprivrede došao u sukob interesa jer je kao zastupnik lobirao i glasovao za kontroverzni zakon o fondu poljoprivrednih zemljišta. Zakon, među ostalim, polovicu prihoda od koncesije za sječu drveća u državnim šumama dodjeljuje lokalnim zajednicama. Veber je, uz ostalo, i gradonačelnik općine Kočevje koja je za te promjene bila među najzainteresiranijima, a u javnost je došlo i pismo kojim je za takvo rješenje lobirao u ministarstvu financija.

Usto, spomenuti zakon postao je moralno sporan nakon što je otkriveno da je bivši ministar poljoprivrede Milan Pogačnik presudne glasove za njegovo potvrđivanje dobio od Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča. Uz optužbe da je kao ministar dopustio vraćanje krvoločnih bulmastifa njihovu vlasniku Saši Baričeviču, kojega su psi ubili prije dva mjeseca, sumnje da je Jelinčičevoj stranci dao stanovita materijalna obećanja kako bi njihovi zastupnici podržali zakon o fondu državnih zemljišta bile su presudne za Pogačnikovu ostavku.

Pahor je u ponedjeljak novinarima rekao da će inzistirati na raščišćavanju situacije u ministarstvu poljoprivrede bez obzira na to tko preuzme taj resor.

Uz traženje novog ministra poljoprivrede Pahor nastavlja i s traženjem zamjene za dosadašnjeg ministra zdravstva Boruta Miklavčiča, koji se povlači zbog osobnih zdravstvenih problema. Istaknutim kardiologom Dorjanom Marušičem kojega je predložio kao kandidata, kako navode slovenski mediji, nisu zadovoljni čak ni u Pahorovoj stranci, a predsjednik vlade nije se prije izbora konzultirao ni s koalicijskim strankama u svojoj vladi, pa je njegova potvrda u parlamentu neizvjesna.