USLUGA TADIĆU

Pahor neće uspjeti omekšati Merkel

30.08.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak će boraviti u Sloveniji gdje će sa svojim domaćinom Borutom Pahorom razgovarati o gospodarstvu, ali i o stanju u regiji

Pahor je u subotu neslužbeno boravio u Beogradu pa mediji nagađaju da će se u utorak naći u uloži srpskog lobista pokušavajući omekšati tvrdi stav njemačke kancelarke prema Srbiji da nema napretka na putu prema Europskoj uniji prije dok se ne prizna Kosovo.

Ta izjava je izazvala očaj u Beogradu jer je predsjednik Boris Tadić godinama dobivao izborena poruci 'I Kosovo i EU'. Politolog Damir Grubiša smatra da Pahor ima ambicije biti posrednik u jugoistočnoj Europski jer Slovenija ima najbolje odnose sa svima. 'On tako nudi svoje dobre usluge, a nagrada je povećanje međunarodnog ugleda i prestiža kad već ne može isto kod kuće', kaže Grubiša.

Prema njegovu mišljenju, slovenska diplomacija bolja je i uigranija od Hrvatske te se često nude kao posrednici i kod rješavanja međunarodnih sporova. Sam sadašnji predsjednik Danilo Tuerk plod je toga sustava. Prije nego što je postao predsjednik, pet je godina bio pomoćnik generalnog tajnika za političke poslove. Također, nastavlja Grubiša, imaju još niz dobrih diplomata. 'Kod njih je to plod kolektivnog rada i sustava koji ih gura, a kod nas slučajnosti poput Ivana Šimonovića i Kolinde Grabar Kitarović', mišljenja je Grubiša.

Što se tiče samog pokušaja da se omekša stav Njemačke, politolog je mišljenja da neće uspjeti jer se radi o vrlo tvrdom stavu. 'Formula je da će Srbija morati priznati Kosovo, a Srbi na sjeveru Kosova dobit će neku vrstu posebna statusa', zaključio je Grubiša.