SLOVENSKI MEDIJI

Pahor iznenadio sve odustajanjem od referenduma

24.03.2010 u 11:10

Bionic
Reading

Neočekivana izjava slovenskog premijera Boruta Pahora da, nakon odluke Ustavnog suda po kojoj je arbitražni sporazum s Hrvatskom u skladu s Ustavom, savjetodavni referendum prije parlamentarne ratifikacije više nije potreban predmet je brojnih analiza u srijedu u slovenskim medijima

Ljubljansko 'Delo' u svom komentaru navodi da je odluka ustavnih sudaca 'jedna od rijetkih dobrih stvari' koje su se Pahoru dogodile u zadnje vrijeme, kad su on osobno i njegova vlada suočeni s brojnim problemima i političkim nesuglasicama te nepovjerenjem birača koje pokazuju sve ankete, ali da je njegovo odustajanje od referenduma iznenađujuće.

Pahorova iznenadna odluka da savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu više nije potreban možda označava 'promjenu taktike' prema opozicijskim strankama nesklonim arbitraži, koje žele poništiti arbitražni sporazum nakon što on bude ratificiran, a možda je i odraz aktualne političke situacije u kojoj se Pahorova vlada nalazi, ocjenjuje u komentaru ljubljansko 'Delo'.

'Pahorova koalicija boji se da bi najavljeni savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu opozicija mogla pretvoriti u referendum o tome koliko je sadašnja vlada uspješna', navodi vodeći slovenski list, podsjećajući da zadnja ispitivanja javnosti pokazuju kako dvije trećine Slovenaca rad Pahorove vlade ocjenjuju nezadovoljavajućim.

Zbog toga bi referendum o arbitražnom sporazumu, koji je Pahor sa sigurnošću najavio prije četiri mjeseca, kada su mu ispitivanja davala mnogo bolje rezultate i kada je arbitražni sporazum imao dvotrećinsku potporu javnosti, u sadašnjem trenutku mogao imati upitan rezultat, ocjenjuje vodeći slovenski list.

Pahor i koalicija zato su se sada odlučili za oprezniju taktiku, svjesni da će oporba ionako iznuditi naknadni zakonodavni referendum nakon što arbitražni sporazum bude ratificiran.

Tako bi Pahor i njegova vlada u vezi osjetljivog sporazuma sa susjednom državom mogli kupiti dodatno vrijeme u kojemu bi se, do referenduma koji će iznuditi oporba, mnogo toga moglo promijeniti, a sadašnji slabi rejting vlade među biračima bitno popraviti, ocjenjuje 'Delo'.

Ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' u svom komentaru navodi da je velika većina kojom su ustavni suci odlučili da je sporazum o arbitraži u skladu s Ustavom pomalo iznenadila vodeće političare, osobito bivšeg premijera Janeza Janšu, zbog čega njegova stranka na pravorijek još nije reagirala. Ustavni suci, navodi 'Dnevnik', u svom pravorijeku ništa nisu rekli o tome treba li parlament arbitražni sporazum ratificirati običnom ili dvotrećinskom većinom, a to možda stvara manevarski prostor da se vlada i oporba dogovore o ratifikacijskom postupku u kojemu bi unaprijed bile onemogućene blokade, ocjenjuje 'Dnevnik'.

List tvrdi da bi dogovor vladajućih i oporbenih stranaka o tome kako izbjeći održavanje referenduma bio politički koristan jer mnogi birači smatraju da je održavanje referenduma prebacivanje odgovornosti i dodatnih troškova koje će donijeti referendum na leđa građana.