PRVO UPOZNAVANJE

Pahor i Kosorica susret će se neformalno

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 09.07.2009 17:24
  • Objavljeno 09.07.2009 u 17:19
Borut Pahor

Borut Pahor

Izvor: Sipa Press / Autor: LESKOVSEK MATEJ

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da bi njegov prvi susret s njegovom hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor mogao biti neslužben

'Novoj hrvatskoj predsjednici vlade Jadranki Kosor čestitao sam pismeno i telefonski. Kad se odlučimo za susret, o tome ćemo obavijestiti javnost, a prvi će susret vjerojatno biti neslužbene naravi i namijenjen upoznavanju', rekao je Pahor na konferenciji za novinare u četvrtak nakon redovite sjednice vlade, odgovorivši tako na pitanje priprema li se na susret s novom hrvatskom premijerkom.

Pahor se s bivšim predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom sastao na neslužbenom susretu upoznavanja u Mokricama potkraj veljače, kad stajališta o otvorenim pitanjima nisu približena. Njihova drugog susreta, koji se trebao održati u Hrvatskoj, nije bilo iako ga je slovenski premijer više puta najavljivao, uvijek dodajući da od tog susreta ne treba previše očekivati i da će ga biti kad obje strane ocijene da je to korisno.

Visoki slovenski predstavnici ovih su dana u više navrata istaknuli da bi se Hrvatska morala 'vratiti' u prekinute pregovore koji su se vodili u okviru inicijative europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Ti su se pregovori, tvrdi Ljubljana, završili bez rezultata 'jer je Hrvatska iz njih istupila' iako su obećavali napredak i približavanje stajališta.

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je u početku tjedna da je potrebno nastaviti dijalog ondje gdje je prekinut, istaknuvši kako očekuje da bi to moglo biti idućih mjeseci, bilo u okviru Rehnova procesa ili na osnovi neke nove inicijative švedskog predsjedništva EU-a.

No Balažic je za dosadašnji zastoj u pregovorima Hrvatske i Europske unije odgovornost prebacio na Hrvatsku, a ne na Sloveniju i granični prijepor zbog kojih Ljubljana blokira pristupne pregovore.

Izjavio je da su 'ključevi' za deblokadu u hrvatskim rukama i da je potrebno 'slušati' Europsku uniju i Sloveniju kako taj ključ upotrijebiti. Povlačenje pristupne dokumentacije koju je Hrvatska 'unijela' u pristupne pregovore i tako, po tvrdnjama Slovenije, 'prejudicirala' granicu Ljubljana smatra mogućom prvom fazom u eventualnoj deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Slovenija ocjenjuje da granični prijepor mora biti prevladan donošenjem međudržavnog sporazuma o granici prije nego Hrvatska uđe u EU. Neslužbeno, slovenski izvori očekuju da bi se pomak u vezi s otvorenim pitanjima mogao dogoditi na jesen, a jasniju sliku očekuju nakon međunarodnoga strateškog foruma o energetici i zapadnom Balkanu koji se održava 30. i 31. kolovoza, na koji su pozvani i najviši predstavnici hrvatske vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi